I levná auta budou jenom pro bohaté. Kvůli Euro 7 může skončit výroba Fabie. Je to možné, zaznívá z české automobilky

Foto: Jan Smékal

V případě přijetí emisní normy Euro 7 by cena nejlevnější Fabie mohla atakovat půlmiliónovou hranici a stala by se v podstatě neprodejná. Výroba Fabie, Scaly a Kamiqu je podle škodováckých odborů ohrožena.


Předseda Podnikové rady a Rady předsedů Jaroslav Povšík vyjádřil v odborovém časopisu Škodovácký odborář obavy nad možným ukončením výroby modelů Fabia, Scala a Kamiq. Podle něj by za to mohla nová emisní norma Euro 7, která by veškerou produkci napříč modelovými řadami výrazně zdražila.

Mám deset let staré benzínové Audi A3 a budu si ho hýčkat do posledního dechu
Miloš Křenek; Čtenář webu TestyOjetin.cz

Auta by se tak v budoucnu mohla stát ještě luxusnějším zbožím, než jsou nyní. Jen pro připomenutí jak to nyní s cenami aut domácí automobilky vypadá – nejlevnější Fabia se aktuálně na českém trhu prodává za částku 369.900,-Kč. Jde o verzi Ambition s motorem 1,0 MPI o výkonu pouhých 59 kW. Navíc v modré barvě. Jakákoliv jiná barva je totiž již za příplatek. Kdo chce alespoň trochu silnější motor a 59 kW vymění za 70 kW, který dává motor 1,0 TSI, dostane se v nejlevnější variantě na cenu 399.900,-Kč. Stačí změnit barvu, výbavu, přidat několik paketů a rázem jste s cenou na půl miliónu korun. No, nekup to…

Za 370 tisíc jsem si kdysi koupil Felici ve výbavě Laurin & Klement. Kožená sedadla a motor 1,6. Nic lepšího tehdy Škoda nevyráběla
Jiří Saidl; Čtenář webu TestyOjetin.cz 

Právě nejmenší modely jsou však pro automobilku v současné době asi nejméně rentabilní. A s nástupem emisní normy Euro 7 by se vše ještě zhoršilo. Je tedy možné, a v časopisu Škodovácký odborář to zaznělo, že s nástupem této normy by mohla být ohrožena výroba modelů Fabia, Scala a Kamiq.

Ať se nám to líbí, nebo ne, a nám se to tedy rozhodně nelíbí, auto v blízké budoucnosti už nebude běžnou součástí téměř každé domácnosti, jako je tomu nyní. A dvě auta v rodině? Zapomeňte. Nástup elektromobility a čím dál tím přísnějších emisních norem udělají z aut velice luxusní zboží. A to i z těch modelů, které dnes považujeme za tzv. „socky“.

Těžit z toho možná bude asijská, především potom čínská, produkce. Desítky automobilek v Číně totiž vyrábí již docela pohledné vozy. Někdy sice ještě s diskutabilní kvalitou a bezpečností, ale postupují neuvěřitelně rychle. Jen vzpomeňte například na první vozy značek KIA, nebo Hyundai, které se k nám začaly v devadesátých letech dovážet. Kvalita nic moc. A dnes? Se Škodovkou a ostatními „zavedenými“ značkami si nezadají.

A když jsme se ve Vietnamu svezli vozem značky VinFast, jehož cena je nižší, než současně nejlevnějšího Superbu, je jasné, že tohle nemůže dlouho vydržet. Ale kdo chce kam…

Jak vidíte automobilovou budoucnost v nejbližších deseti letech? Napište nám do diskuze.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.