Na trhu ojetin to začíná v některých segmentech vypadat téměř jako před rokem 1989

Foto: Pixabay

Před rokem 1989 nebylo vůbec ničím výjimečným, že se pětileté ojetiny prodávaly za stejné ceny jako nové vozy. Současná situace na trhu nejžádanějších ojetin zažívá v některých případech podobné situace


Zatím to samozřejmě není tak, že by pětileté ojetiny stály stejně jako když byly nové, ale ceny těch nejžádanějších ojetin poměrně výrazně rostou a začínají se přibližovat tehdejší ceně nových vozů. Kvůli uzavření prodejen a nedostatku nových aut se totiž začíná projevovat poměrně silný nedostatek nejoblíbenějších ojetých vozů. Jejich majitelé tak mohou prodejní ceny poměrně výrazně šroubovat. 

Přetlak poptávky a nedostatek nových i ojetých vozů způsobuje, že se ceny ojetin poměrně výrazně šplhají nahoru
Petr Přikryl; předseda APPAA

Příkladem může být třeba oblíbená Škoda Fabia III s motorem 1,2 TSI. Ve výbavě Monte Carlo se v roce 2016 prodávala za ceny od 335.900,-Kč. Dnes lze na inzertních serverech najít verzi 1,2 TSI Monte Carlo s nájezdem necelých 50 tisíc kilometrů za cenu 314.000,-Kč, případně „obyčejnou“ verzi kombi za 269.000,-Kč. Ta má sice podle prodávajícího najeto pouhých 15 tisíc kilometrů, ale stejně se její cena dost natěsno přibližuje ceně tehdejšího nového vozu. 

Předseda Asociace autobazarů APPAA Petr Přikryl k tomu dává vysvětlení: „Je to klasická ukázka toho, jak funguje trh. Přetlak poptávky a nedostatek nových i ojetých vozů způsobuje, že ceny poměrně výrazně šplhají nahoru.“ Podle Přikryla se dá v letošním roce očekávat, že ceny těch nejžádanějších ojetin vzrostou v průměru až o deset procent. Navíc není dnes žádnou výjimkou, že ojeté auto koupené před rokem, se letos prodá za stejnou cenu, nebo i o pár tisíc dráž. 

Nedostatek ojetých vozů může ale vést i ke snaze majitelů prodávat velmi nekvalitní vozy se skrytými vadami. Podle společnosti Cebia je totiž problémem zejména kvalita a stále se zvyšující stáří dovezených ojetých vozů. V loňském roce překonalo průměrné stáří českého vozového parku v kategorii osobních vozidel pomyslnou hranici 15 let. Průměrné stáří prodávaných aut bylo 9,5 let. Vozy, které se k nám dovážely, však vykazovaly průměrné stáří 10,7 roku, v roce 2019 to přitom bylo „jen“ 10,3 roku. 

Na celkovém stáří vozového parku se podílí poměrně vysoký počet dovezených aut, která byla starší 10 let. Tento  podíl vzrostl meziročně o 2,5 procentního bodu na 54 %. Ještě ke konci loňského září tvořil podíl takových aut 53,6 %, je tedy zřejmé, že trend dovozu čím dál starších vozidel pokračuje. Není proto překvapením, že v prosinci 2020 se k nám dovážely vozy v průměru 10,8 let staré, zatímco o rok dříve bylo jejich průměrné stáří jen 10,1 roku. Podíl aut starších 15 let stoupl loni z 19 na 22 procent

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.