Trh ojetin v roce 2022: Meziroční zdražení způsobila hlavně první polovina roku. Škoda zůstala první volbou tuzemských zákazníků

Foto: Jan Smékal

Nejvíce na tuzemském trhu ojetin zdražovaly tříleté vozy, meziroční medián cen této kategorie vyrostl z 459 000 Kč (2021) na 599 000 Kč (2022) tedy o 30,7 procenta.


Průměrné ceny ojetých aut rostly v roce 2022 v celé Evropě. Růst nabyl výraznou dynamiku v prvním pololetí, aby ji v druhém postupně ztrácel. V meziročním srovnání se ovšem projevil trend posledních let – zákazník v čase zaplatil za o rok starší ojetinu s vyšším nájezdem více. Nejvíce na tuzemském trhu ojetin zdražovaly tříleté vozy, meziroční medián cen této kategorie vyrostl z 459 000 Kč (2021) na 599 000 Kč (2022) tedy o 30,7 procenta. 

Na českém trhu ojetin se v roce 2022 prodalo o 10,6 procenta méně ojetin než v roce předchozím. Pokles prodejů nastal zejména v druhé polovině roku, která se nesla ve znamení vyšších nákladů na život a také nejistotou ohledně dalšího vývoje. 

Nejoblíbenějším modelem mezi ojetinami zůstává Škoda Octavia, vyrobená v roce 2017 s úsporným dieselovým motorem 2.0 TDI 110 kW a manuální převodovkou. Další prvenství si Škoda připsala i ve stále oblíbenější kategorii SUV, kde byla v roce 2022 nejprodávanější ojetinou Škoda Kodiaq. Mezi čistě elektrickými vozy pak kralovalo kompaktní BMW i3.  

„Ceny ojetin rostou téměř kontinuálně od roku 2020. Poptávka po kvalitních zánovních vozech neustává a podle posledních zpráv od výrobců budou problémy ve výrobě i v tomto roce. Od konce roku 2021 navíc automobilky výrazně zdražily nová auta, a to se letos a v letech následujících opět negativně promítne do cen. I v roce 2023 tak bude realitou, že zákazník na začátku roku koupí zánovní ojetinu a po roce užívání ji bude schopen prodat za stejnou nebo vyšší cenu,“ říká Jakub Šulta, CEO Carvago. 

Čistě elektrické vozy mají tržní podíl pouze necelé procento s meziročním nárůstem pouhých dvou desetin procenta. Elektrická revoluce se v českém vozovém parku zatím nekoná a hlavním důvodem zůstávají vysoké pořizovací náklady nových i ojetých EV.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.