Autobazary hlásí nedostatek vozidel, výkupní ceny šplhají nahoru, online prodej už tolik netáhne

Foto: ŠKODA Auto

Výkupní ceny v autobazarech se poměrně citelně zvedají, u některých značek a modelů dokonce až o 15 procent. To se ale samozřejmě projeví i na prodejních cenách, které již nyní rostou


Trh ojetých vozidel zažívá turbulentní období. Na jedné straně je zvýšený zájem zákazníků, kteří kvůli lockdownu odložili svoji poptávku, na straně druhé straně pak citelný nedostatek nových vozidel. To v konečném důsledku nahrává majitelům starších aut, kteří se ho rozhodli prodat. Výkupní ceny v autobazarech se totiž poměrně citelně zvedají, u některých značek a modelů dokonce až o 15 procent. Vyplývá to ze sdělení Asociace autobazarů APPAA a jednotlivých prodejců.

Podle předsedy Asociace APPAA Petra Přikryla bude mít současná situace vliv i na prodejní ceny: „Je to vcelku logické – výkupní ceny rostou, lze tedy očekávat, že jakmile se tyto nově vykoupené vozy dostanou do prodeje, budou mít vyšší cenovku než v předchozím období.“ Kartami může zamíchat také kurz eura. Koruna totiž poměrně výrazně posiluje, což může vést k tomu, že se opět rozhýbe dovoz ojetin ze zahraničí. 

Zajímavým vývojem prochází i tzv. online prodej ojetých vozidel. Zatímco v době lockdownu hlásily autobazary online prodeje na úrovni cca 70 procent normálu, po otevření prodejen se zájem o online prodej výrazně snížil. Zákazníci jednoznačně preferují možnost auto si fyzicky prohlédnout, vyzkoušet, poradit se s prodejcem, případně na jednom místě porovnat najednou více různých vozů. To jim online prodej nenabídne, navíc u některých prodejců trvá doručení vozu i několik týdnů.

Budoucnost čistě online prodejů aut je v České republice nejistá,“ říká Přikryl a vysvětluje důvody: „Český zákazník je prostě zvyklý projít se po prodejní ploše, kde se nachází stovky aut, a vybírat přímo na místě. Chce si auto projet, sednout si do něj, mít z auta nějaké emoce. Nic takového online prodej nenabídne.“ 

Vzhledem k nedostatku nových automobilů a problémům v dodávkách jejich jednotlivých částí, například čipů, povede současná situace pravděpodobně ke zvýšené poptávce po vozidlech na sekundárním trhu, což jistě vyvolá tlak na zvyšování prodejních cen. Nákup ojetého vozu tak může na konci letošního roku přijít zájemce i o několik desítek tisíc korun dráž. Již nyní lze totiž  evidovat zdražení nejžádanějších modelů, například některých verzí oblíbeného kombi Škoda Octavia, až o 12 procent.

Koupili byste si ojeté auto online? Napište nám do diskuze

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.