CarTrax: Češi si začnou svá auta hýčkat, ale jako na Kubě to tady nebude. Snad…

Foto: Jan Smékal

Osobní automobil se pravděpodobně v brzké době stane opět velice luxusním zbožím, které si nebude moci dovolit každý. Stávající vozy si tak jejich majitelé budou hýčkat a snažit se je udržet v provozu co nejdéle.


Situace na současném automobilovém trhu, navíc v kombinaci s aktuální ekonomickou krizí, moc šancí na omlazení českého vozového parku zatím nedává. Nákup auta je v současnosti pro drtivou většinu českých občanů zbytná věc a dá se tak předpokládat, že lidé budou nákupy jak nových, tak i ojetých aut odkládat. Český vozový park proto bude pravděpodobně dál stárnout. Vyplývá to z vyjádření společnosti CarTrax, která na českém trhu nabízí fyzické prověrky ojetých vozidel.

Podle zástupců firmy CarTrax roste zájem o levnější ojeté vozy, kterých je však stále nedostatek. Do České republiky se proto hrnou přestárlé vozy ze zahraničí. Podle Svazu dovozců automobilů bylo jenom za prvních 5 měsíců letošního roku dovezeno do Česka 16 tisíc vozidel starších 15 let. „Ano, s tím se musí počítat. Lidé potřebují řešit svoji mobilitu, ale na vozy za 250 tisíc a více nemají často prostředky. Alternativou tak pro ně mohou být dovezené staré vozy ze zahraničí, které se mnohdy prodávají za cenu i menší než 70 tisíc korun. Ovšem v jakém stavu může být auto, jehož cena odpovídá ceně lepšího horského kola, asi není potřeba příliš diskutovat,“ podotýká Jiří Jůza, datový analytik společnosti CarTrax.

Podle Jůzy si lidé začínají uvědomovat, že si možná nákup nového vozu nebudou moci v blízké budoucnosti dovolit a začínají přemýšlet nad tím, jak svůj stávající vůz udržet v dobré technické kondici co nejdéle. „Jsou to spojené nádoby. Prostě se teď sešlo tolik negativních faktorů, že na nákup nového, nebo novějšího auta asi v současné době pomýšlí málokdo. Proti hraje nejen vysoká míra inflace a růst cen energií, ale také například zdražení potravin, hypotečních i spotřebitelských úvěrů a pochopitelně i leasingů a úvěrů na nová i ojetá auta,“ říká Jůza.

Tato situace bude podle něj nahrávat autoservisům i menším opravnám. „Již nyní registrujeme v síti našich partnerských servisů zvýšený zájem klientů o různé servisní úkony u starších vozidel. Zdá se, že lidé začínají nad technickým stavem svých aut přemýšlet v dlouhodobějším horizontu, než tomu bylo třeba ještě před rokem,“ domnívá se Jůza.

Doba, kdy se dala například hezky vybavená nová Fabia koupit za cenu kolem 300 tisíc korun, je bohužel nenávratně pryč. Dnes její nejlevnější verze začíná na částce 370 tisíc korun, a co si budeme povídat, zrovna rodinné auto to není. A stačí se podívat na současné silnice, kolik je jich k vidění. Minimum. Doba prostě nákupům nových aut moc nepřeje. A propisuje se to pochopitelně na sekundární trh, který se pro mnoho zájemců o automobil stává trhem primárním.

A bude vůbec někdy lépe? „Obávám se, že ta doba je v nedohlednu. Tlak na elektromobilitu a plnění nových emisních limitů žene ceny nových vozů se spalovacími motory nahoru. Cenové rozdíly mezi verzemi se spalovacím motorem a verzí s elektrickým pohonem, se zmenšují,“ říká Jůza. Podle něj tak budou české silnice pravděpodobně brázdit čím dál tím starší auta, která se i nadále budou dovážet ze zemí západní Evropy, kde o ně již takový zájem není. „Jestli se v nadsázce říkalo, že Česko bude vrakoviště Evropy, tak v následujících deseti letech se to může skutečně stát. Ale jako na Kubě to tady snad nebude,“ uzavírá Jůza.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.