Češi jsou národ kombíkářů – kdo ale šlape Octavii na paty?

Foto: Jan Smékal

Karoserie kombi je v České republice dlouhodobě nejoblíbenější variantou jak u nových, tak i u ojetých vozů. Tahounem je stále Škoda Octavia, ale další modely už ji šlapou na paty


Na síle sice nabírají vozy kategorie SUV, ale stále se dá mluvit o tom, že Česko je země kombíkům zaslíbená. Dlouholetým tahounem této kategorie je model Škoda Octavia combi, ale začínají se dotahovat i další značky, resp. modely. Především u ojetých vozů se náskok Octavie snižuje. Je to zčásti dáno preferencemi zákazníků, ale zčásti také tím, že se začíná projevovat nedostatek těch nejžádanějších modelů, a zájemci o vůz volí alternativní možnosti.

Například podle AAA Auto bylo v květnu 2021 na českém trhu inzerováno 114 111 ojetin, což je o 13 493 více, než v dubnu 2021. Střední hodnota ceny meziročně stoupla o 24 000 korun na 169 000 Kč. Střední hodnota stáří byla 9,4 roku a tachometr nejčastěji ukazoval 146 000 km. Nejčastěji byla v nabídce Škoda Octavia (11 965 ks), Škoda Fabia (8 025 ks) a VW Passat (4 401 ks).

Prodejci ojetin hlásí, že nejoblíbenější Octavia combi se začíná v některých modelových letech a motorizacích stávat téměř nedostatkovým zbožím. Klienti proto volí různé alternativy, jako například Volkswagen Passat nebo třeba Ford Mondeo. Zajímavostí je také kategorie vozů SUV, kde podle AAA Auto byl v květnu největší zájem o již nevyráběný model Škoda Yeti. Škoda Kodiaq skončila na třetím místě, Škoda Karoq potom na místě čtvrtém.

„Je vidět, že lidé mají potřebu svá auta obměnit, protože nápor zákazníků byl v květnu opravdu enormní. Hned první víkend po rozvolnění jsme prodali 415 aut, z čehož 227 bylo jen v České republice. Celkově jsme květen zakončili rekordem, ve skupině jsme poprvé prodali přes 8500 aut za měsíc. Rekordní byl i prodej v tuzemsku, kde jsme poprvé v historii prodali přes 5000 vozů. Lidé neměli své vydělané peníze kde utratit, a tak se odložená spotřeba začala projevovat prakticky hned, jak to bylo možné,“ říká provozní ředitel autocenter AAA Auto Petr Vaněček.

Obrovská poptávka s sebou však přináší výrazné zvýšení cen u nabízených aut. „V meziročním srovnání vidíme, že se střední hodnota ceny zvedla z loňských 145 000 korun na současných 169 000, přičemž ještě v dubnu to bylo o 9 000 korun méně. I když nabízených aut na trhu přibylo, jsou modely, které jsou nedostatkové, což pochopitelně jejich cenu zvyšuje. A s blížícím se létem a potřebou aut na dovolené se pravděpodobně ještě mírně zvýší, zejména u větších rodinných aut, “ doplňuje Vaněček.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.