Češi si luxusní vozy nechtějí, ani přes rostoucí životní náklady, odepřít. Prodeje luxusních ojetin rostou

Foto: Jan Smékal

Ani rostoucí životní náklady nezpůsobily pokles prodejů luxusních ojetin. Ty údajně rostou až o stovky procent. Nejvíce táhnou značky Audi, BMW a Mercedes.


Přestože velká část Čechů stále častěji kupuje automobily úspornější na provoz i levnější na pořízení, roste každým rokem i poptávka po prémiových značkách. Za posledních pět let se prodeje těchto aut jen ve skupině AURES Holdings, zvedly více než čtyřnásobně. Největšími tahouny mezi prémiovými značkami jsou Audi A6, Mercedes C a BMW 5. Podíl SUV na prodejích prémiových aut je 38 %, nadpoloviční většinu tvoří diesely a pětinu elektromobily a hybridy.

Nárůst o 400 procent 

Rostoucí počet prodaných automobilů prémiových značek má dva základní důvody. V první řadě je to způsobeno stále dlouhými výrobními dobami a vysokými cenami nových automobilů. Zákazníci pak hledají alternativy, tedy zánovní automobily s parametry nových, ale okamžitou dostupností a cenou až o 45 % nižší po prvním roce užívání. S tím souvisí i rostoucí objem firemních zákazníků, kteří u nás hledají manažerské vozy,“ vysvětluje Petr Vaněček, společný generální ředitel skupiny AURES Holdings. Dle statistik prvních pěti měsíců letošního roku se ve skupině prodalo již téměř 1 100 aut prémiových značek do deseti let stáří, což je 4,2 krát více než před pěti lety za stejné období.

Vede kategorie SUV  

V této kategorii automobilů dlouhodobě převládají SUV, která tvoří 37,8 % prodejů prémiových značek v AURES Holdings. Nejčastěji jde o modely BMW X1 a X5 nebo Audi Q7. 21 % pak připadá na sedany typu Tesla Model 3 nebo BMW 5, 20 % pak kombi s vozy Audi A6 nebo Audi A4. „Protože Škoda není prémiová značka a do této statistiky jsme ji proto nezahrnuli, modely Superb a Kodiaq jsou v českých podmínkách za prémiové vozy považované. V celkových prodejích pak tyto modely patří v naší zemi mezi vůbec ty nejoblíbenější a i jejich prodeje každým rokem rostou. Superbů jsme už letos prodali jen v Česku téměř 800, Kodiaqů na 400,“ doplňuje Petr Vaněček.

Stále oblíbené diesely 

Téměř 38 % vozů prémiových značek je v dieselu, 21,4 % v benzínu a zbytek tvoří alternativní paliva. Počet prodaných aut s hybridním pohonem vzrostl za prvních pět měsíců letošního roku téměř dva a půl násobně oproti stejnému období loňského roku, počet elektromobilů pak více než trojnásobně. Nejoblíbenějším hybridem je Audi A6, elektromobilem Tesla Model 3. 89,2 % aut prémiových značek je v automatu, 86,9 % má parkovacího asistenta, 59,4 % náhon na všechna čtyři kola, 69,4 % tempomat. 25,6 % aut je v bílé barvě, jen o pár kusů méně v černé a 22,3 % v šedé. Polovinu prémiových aut kupují fyzické osoby, zákazníky jsou ze 75 % muži.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.