Lépe už bylo. Průměrně ojetá Škoda Octavia představuje pro polovinu Čechů šestileté úspory


Ojeté vozy zdražují a mnohdy se tak stávají nedostupným zbožím i pro průměrně vydělávající občany. Podle nedávného průzkumu totiž průměrný Čech šetří na ojetou Octavii až šest let.


Zatímco před pandemií zažívala česká ekonomika období prosperity, nyní se potýká s krizí, která přímo dopadá na nemalé procento Čechů. Přímá zkušenost s nejistou dobou přiměla obyvatele ČR omezovat výdaje a více se zaměřit na úspory. Podle průzkumu společnosti Intrum se alespoň nějakou částku z výplaty daří ušetřit celým 88 procentům lidí, mezi nimiž jsou i zájemci o koupi ojetého auta. A ačkoli trh s ojetinami sám o sobě zažívá období omezenější nabídky a vyšších cen, situace není kritická.

Před rokem jsme koupili ojetou Octavii z roku 2016, a když se dívám do nabídky na internetu, tak by mě dnes stálo to samé auto o 15 tisíc korun více
Jaroslav F; Olomouc

Podle celoevropského průzkumu společnosti Intrum Czech většina lidí (88 %) v tuzemsku dokáže uspořit každý měsíc alespoň nějakou část ze svého příjmu, 49 % z nich však není spokojených s konkrétní výší svých pravidelných úspor. Celá polovina respondentů měsíčně neušetří víc než 10 % z příjmu. To při průměrné mzdě 38 725 Kč (ve 2. čtvrtletí 2021 na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství) představuje méně než zhruba 3 800 Kč. Do trhu ojetých automobilů tak zasahuje nejen „čipová krize“ a dlouhé dodací lhůty nových aut, ale i finanční situace potenciálních zákazníků.

Průměrná cena ojetého vozu Škoda Octavia byla v roce 2021, podle dat společnost AURES Holdings, provozovatele sítí autocenter AAA AUTO, 224 000 Kč. Polovina Čechů by tak na takovou ojetinu mohla při měsíční úspoře 3 000 Kč šetřit něco přes 6 let. V současnosti se po Octavii nejčastěji prodává Škoda Fabia za 194 000 Kč, na níž by se s totožným měsíčním spořením dosáhlo za 5,4 roku, a na Volkswagen Passat za průměrných 275 000 za dlouhých 7,6 let. „V době, kdy ceny automobilů jdou stále nahoru a nové vozy jsou takřka nedostupné, je častěji jedinou možností zákazníků jak zvládnout pořízení vozu zvolit si nákup na úvěr. Na trhu naštěstí existuje široká škála možností, jak dosáhnout na lepší automobil, aniž by člověk musel mít naspořeno. Jen u nás nabízíme ve spolupráci s největšími českými finančními společnostmi možnost pořídit si vůz bez akontace a s úrokem již od 2,99 %,“ uvedl Petr Vaněček, provozní ředitel AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO.

Jak dlouho byste byli ochotni šetřit na ojeté auto? Napište nám do diskuze.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.