Máte omezený rozpočet a kupujete ojeté auto? Pečlivý výběr se vyplatí

Foto: Das WeltAuto

Nákup vozidla není jen otázka pořizovací ceny, ale také nákladů na provoz, servis a pojištění. Ideální je také počítat se ztrátou hodnoty, tedy cenou při následném prodeji. Pozor proto, aby emoce nepřevládly nad rozumem


V situaci, kdy má zákazník omezenější rozpočet, bývá důležité komplexní posouzení: původ, servisní historie, počet majitelů a také značka vozidla. Je evidentní, že provoz a servis původně drahého luxusního vozu SUV bude nákladnější než prohlídky a případné opravy běžných, jednodušších kompaktních vozidel. „Volba rozumu je zde nasnadě, s omezeným rozpočtem se vyplatí sáhnout po běžnějším automobilu mladšího ročníku, byť bude nižší kategorie. Novější vozy mají také daleko víc bezpečnostních prvků a jsou vhodnější pro méně zkušené řidiče a pro ty, kteří si chtějí jízdu autem užívat a ne řešit stále nějaké komplikace. Auto by mělo svému majiteli především sloužit a dělat mu radost, ne starost,“ vysvětluje Mirka Cimrová z Das WeltAuto. 

Kategorie do 250 000 Kč

„V této třídě mohu doporučit model Volkswagen Polo nebo SEAT Ibiza. Tato vozidla ze segmentu malých aut už dnes nabízejí výbavu a bezpečnostní prvky z vyšších tříd, což oceníte nejen z pohledu bezpečnosti, ale i komfortu – ideální volba. Pokud přece jen požadujete více prostoru, lze v této cenové hladině uvažovat o Volkswagenu Golf Variant sedmé generace, popřípadě sedanu Jetta nebo volit SEAT Leon ST či Toledo. Zmíněné modely sice budou o něco starší, nicméně s pravidelným servisem se není čeho bát, jde o relativně jednoduchá auta. Pokud hledáte vyloženě městský vůz, tuto úlohu dokáže zastat Volkswagen up! S daným rozpočtem se bude jednat víceméně o nové auto. Model up!, respektive e-up! pak představuje i dostupnou alternativu pro vstup do elektromobility, doporučuje Mirka Cimrová. 

Kategorie do 500 000 Kč

„Pokud máte na vůz půl milionu korun, možnosti výběru jsou o dost širší. Z vlastní zkušenosti bych mohla doporučit Volkswagen Golf, který s tímto rozpočtem seženete i v poslední osmé generaci. Lze mít jak kompaktní hatchback, tak kombi Variant, které s delším rozvorem a opravdu objemným zavazadelníkem konkuruje téměř modelům střední třídy. Z oblíbené kategorie městských crossoverů lze vybírat mezi Volkswageny T-Cross nebo větším typem T-Roc, eventuálně novým modelem Taigo, SEAT pak nabídne například Aronu nebo Atecu, která bude zajímavou a levnější alternativou například i k Tiguanu – ten by v daném rozpočtu byl dostupný jen v základních specifikacích. Pokud toužíte po prémiovém segmentu, s půlmilionovým rozpočtem se dá uvažovat také o značce Audi a jejich modelech A1 a A3. Tyto vozy jsou zajímavé svou výbavou, individualizací, vnímanou kvalitou a luxusním zpracováním,“ komentuje Cimrová. 

Kategorie do 800 000 Kč

„Tady se už dostáváme do poměrně komplikované situace z pohledu opravdu široké nabídky. Zde je nutné přesně nastavit potřeby a priority: využití, roční nájezd, délka vlastnictví a ostatní aspekty. Moje osobní doporučení za značku Volkswagen zní Arteon – za tuto cenu bude jen několik let starý a s rozumným kilometrovým nájezdem. Za své peníze dostanete vůz vyšší třídy, jemuž v následujících letech nehrozí nikterak významný cenový propad a jehož servisní náklady se příliš neliší od modelu Passat. Arteon přitom vypadá sexy, nabídne nejmodernější techniku, velkorysý prostor a díky výklopné zádi je také dostatečně praktický,“ představuje svého favorita Mirka Cimrová. „Z prémiových značek připadá v úvahu Audi a její modely A4 nebo A5, velké oblibě se však těší i SUV s označením Q. Z nich bych vyzdvihla hlavně Q3, kterým sama jezdím – jde o velmi praktickou volbu nejen do města, ale i pro cestování s rodinou. Audi Q3 charakterizuje moderní a nadčasový design, komfort, bezpečnost, dynamika, nabídka špičkového pohonu všech kol quattro a vysoká spolehlivost. Velké rodiny pak můžou sáhnout po MPV, které například reprezentuje SEAT Alhambra či Volkswagen Sharan s alternativně až sedmimístným interiérem,“ uzavírá hodnocení Mirka Cimrová.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.