Na trhu ojetin vzniká nový fenomén – „Auta z první ruky“

Foto: Jan Smékal

Situace na trhu nových i ojetých vozidel je zoufalá. Na nová auta se čeká i více než rok a kvalitní ojetiny na trhu v podstatě chybí. Do popředí zájmu se tak dostávají tzv. auta z první ruky


Nákup ojetého vozu představuje poměrně vysokou investici. A je úplně jedno, zda kupujete vůz starý deset let nebo zánovní ojetinu. V každém případě to bude významný zásah do rodinného rozpočtu. V současné může být navíc taková investice poměrně značně riziková. Kvůli nedostatku nových i ojetých aut se na trh dostávají vozidla různého původu, mnohdy ze zahraničí, s nejasným právním původem a servisní historií.

Jenom za první dva měsíce letošního roku bylo podle Svazu dovozců automobilů dovezeno ze zahraničí do České republiky 28.025 ojetých vozidel, přičemž téměř 30 procent z nich bylo starší deseti let a plných 22 procent dokonce starších než 15 let. Takové vozy jsou mnohdy ve velmi špatném technickém stavu, často i s nejasnou servisní historií.

Ředitel komunikace společnosti carVertical, Matas Buzelis, k tomu poznamenává: Hlavními zdroji ojetých aut pro východoevropské trhy jsou Německo, Francie, Belgie, Nizozemsko a Itálie. Přeshraniční transakce s automobily jsou nejrizikovější, protože právě zde se často manipuluje s údaji o kilometrech na tachometru.

Zájemce o ojetý vůz má však malou šanci takový vůz poznat. Řešením pro čím dál tím větší skupinu zájemců o nový, případně zánovní, vůz se tak stávají tzv. „Auta z první ruky“. Jde totiž o vozidla, která prodává ten samý prodejce, který je v minulosti prodal prvnímu majiteli. „Tato vozidla velmi dobře známe. Jejich majitelé je totiž u nás servisovali a víme tak o každém ujetém kilometru, vyměněném litru oleje nebo nové brzdové destičce,“ vysvětluje pojem „Auto z první ruky“ Robert Imling, ředitel prodeje ojetých vozidel Auto Louda+. Podle Imlinga je navíc velká část takových vozů stále ještě v tovární záruce.

Podle některých analytiků se v letošním roce, a dokonce možná ani v tom příštím, nedá očekávat, že by se situace na trhu nových a ojetých vozidel měla nějak výrazně zlepšit. Poptávka po vozech z první ruky tak nepochybně poroste, neboť se do tohoto segmentu začnou výrazně přesouvat zákazníci, kteří by jinak kupovali nový vůz a nechtějí si auto kupovat v autobazarech s fáborkami nebo od individuálních dovozců ojetin ze zahraničí.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.