Některé zánovní vozy na českém trhu zdražily i o víc než pětinu. V Evropě až o 30 procent

Foto: ŠKODA Auto

V některých zemích se zánovní ojetiny prodávají za ceny blízké cenám, za které se před časem prodávaly jako nové. Ze zemí Visegrádu auta do dvou let nejvíce zdražila na Slovensku.


Český statistický úřad v září uvedl, že ojetiny na tuzemském trhu meziročně zdražily o 7,5 %. Velký zájem je v současné době o zánovní ojetiny, kterými lidé nahrazují nedostatek nových aut, jejichž dodávky již několik měsíců váznou v důsledku nedostatku čipů. Podle analýzy skupiny AURES Holdings zánovní vozy do dvou let stáří na českém trhu meziročně podražily o 6,3 %, v Polsku o 3,1 %, a na Slovensku dokonce o 15,3 %. Nabídka těchto vozů v zemích V4 meziročně klesla o 41 597 aut. 

„Rapidní nárůst prodejních cen některých zánovních aut na českém trhu nás překvapil. Obecně ojetiny za poslední rok zdražily okolo deseti až patnácti procent, ale v segmentu aut do dvou let stáří se mnohdy pohybujeme přes dvacet procent, v některých zemích dokonce přes 30 %. V tu chvíli se dostáváme velmi blízko cenám, za které byly tyto modely prodávané jako nové,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna. Podle všeho se situace na trhu zánovních aut v nejbližší době nezlepší. „Zprávy z automobilek rozhodně uklidnění situace nepřispívají. Naopak, několik automobilek už oznámilo další omezení, nebo dokonce přerušení výroby, což povede k dalšímu nedostatku nových aut. Dokud nebudou automobilky schopny dodělat všechna auta a dostat je na trh, zdražování bude kvůli jejich nedostatku na trhu pokračovat. Výhled je zatím takový, že nejméně do poloviny příštího roku se situace nezlepší,“ doplňuje Vaněček.

Nejčastěji nabízeným vozem do dvou let stáří v Česku za první tři čtvrtletí byla Škoda Fabia (7 095 ks), na Slovensku Škoda Octavia (959 ks), v Polsku Toyota Corolla (3 509 ks) a v Maďarsku Audi A6 (538 ks). Střední hodnota ceny byla nejvyšší v Maďarsku 12 980 000 HUF (917 629 Kč), v Česku byla 539 000 Kč, v Polsku 94 710 PLN (525 815 Kč) a na Slovensku 22 000 EUR (558 792Kč). Nejmenší nájezd měly zánovní ojetiny v Česku – 15874 km, nejvyšší v Polsku – 17814 km.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.