Obavy se nenaplnily. Ojetin přibývá. Otázkou však je, zda budou klesat jejich ceny

autobazar-prodej-ekonomika
Foto: Jan Smékal

Černý scénář, tedy to, že ojetin bude na trhu ubývat a jejich ceny porostou do nebes, se nenaplňuje. Tedy alespoň co se počtu ojetých aut týká. Ceny však ještě příliš neklesají.


Poslední rok byl trh s ojetými vozy spíše v útlumu. Nabídka ojetých vozů se v Česku pohybovala nejčastěji mezi 90 a 100 tisíci vozů měsíčně. Ale v březnu letošního roku mohli zákazníci po delší době konečně vybírat ze širší nabídky, konkrétně z 112 293 vozů. Větší nabídka byla naposledy v květnu loňského roku, kdy činila 113 858 ojetých aut. Od ledna 2021 se jedná o třetí největší počet nabízených vozů na tuzemském sekundárním trhu. Nejvíce vozů bylo nabízeno v květnu 2021, kdy se na trhu pozitivně projevil konec nejtvrdších covidových restrikcí. Tehdy český ojetinový trh čítal 117 196 nabídek. Mediánová cena se od loňského prosince drží na 200 000 korun, střední hodnota stáří byla v březnu 10,3 roku a nabízené vozy měly nejčastěji najeto 158 000 kilometrů. Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně provádí společnost AURES Holdings, provozovatel sítí autocenter AAA AUTO a Mototechna. 

Vzestupný trend počtu nabízených ojetin je pro trh dobrou zprávou. Velcí obchodníci mají ojetin dostatek a jsou dokonce i nabídkou zánovních aut schopni částečně saturovat nedostatečnou nabídku nových vozů, u kterých se čekací doby stále nevrátily do normálu. Větší množství ojetin na trhu zároveň snižuje tlak na cenu, která se v posledních několika měsících drží okolo 200 000 korun, protože obchodníci jsou schopni uspokojit silnou zákaznickou poptávku,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice. „Zajímavé je, že od roku 2021 se zvedla střední hodnota stavu tachometru ze 152 000 km na současných 158 000 km. Je tak vidět, že si majitelé nechávali své vozy o trochu déle,“ dodává Vaněček. 

Nejčastěji nabízeným modelem ojetých vozů na českém trhu byla v březnu desetiletá Škoda Octavia s cenovým mediánem 180 000 korun a se 188 000 kilometry na tachometru, následovala Škoda Fabia a VW Golf. V nabídce bylo v březnu 1 192 vozů s hybridním pohonem (o 157 více než v únoru, meziročně o 391 více) a 694 čistých elektromobilů (o 161 více než v únoru, meziročně o 330 více). „Bateriové vozy rychle navyšují svůj tržní podíl. Druhá polovina roku a zejména příští rok podle našich odhadů přinesou na trh ještě větší množství hybridů a elektromobilů, které dnes již jezdí ve firemních flotilách,“ doplňuje Vaněček.

Plánujete letos nákup ojetého vozu? V jaké cenové katagorii? Napište nám do diskuze.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.