Ojetiny zdražují, přesto se rekordně prodávají. Lidé nemají na nová auta finance

Financování ojetin
Foto: Jan Smékal

Ačkoliv ojeté vozy stále mírně zdražují, jejich prodejům se daří. Sekundární trh je totiž pro většinu Čechů stále jedinou možností, jak finančně zvládnout nákup osobního vozu.


V poslední době se roztrhl pytel s různými slevovými akcemi jednotlivých automobilek na nové vozy. V některých případech jde skutečně o značné slevy, nicméně na sekundární trh se tyto aktivity zatím příliš nepropisují. Ojeté vozy totiž stále mírně zdražuji, když mediánová cena se zvýšila přibližně o 10 tisíc korun na 210 tisíc korun. I přes to prodeje ojetin rostou.

Rekordní prodeje

Nárůst prodejů hlásí například síť autocenter AAA AUTO, Mototechna a Auto Diskont, která prodala v zemích, kde působí, v lednu celkem 7 951 vozů, tedy o 9 % více než za stejné období loňského roku. Je to nejlepší lednový prodejní výsledek za celou 32letou historii společnosti. Po rekordním roce 2023, kdy skupina prodala bezmála 100 tisíc aut, jde o další potvrzení přetrvávající vysoké poptávky po ojetinách.

Důležitá zákaznická zkušenost

Oproti loňsku jsme v lednu prodali více v České republice i v Polsku, na Slovensku jsme loňský skvělý výsledek zopakovali. Počet 7 951 prodaných vozů, s meziročním růstem téměř o desetinu, je nejvyšší objem, jaký se nám v lednu podařilo prodat od vzniku společnosti v roce 1992 a dává nám naději, že se nám letos podaří překonat psychologickou hranici 100 tisíc prodaných aut v rámci skupiny. Hlavní sezóna přitom bude startovat teprve v březnu,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka společnosti AURES Holdings. Za zvýšením prodejů Topolová vidí kromě silné poptávky i neustálé zvyšování kvality zákaznického servisu. „Daří se nám stále zvyšovat hodnotu indexu zákaznické zkušenosti NPS (Net Promoter Score) a v hodnocení jednotlivých autocenter ve vyhledávači Google jsme se u všech poboček v Česku již v průměru dostali nad hodnotu 4,5,“ dodala.

Digitalizace na postupu

Kromě vysoké poptávky a zvyšujícího se zákaznického komfortu společnost vidí za svým lednovým prodejním úspěchem i pokračující digitalizaci interních procesů. „V posledním roce jsme věnovali mnoho úsilí využití generativní umělé inteligence, která nám pomáhá jak v marketingu, tak ve styku se zákazníky na našem Zákaznickém centru. Další zrychlení a zjednodušení výkupu i prodeje očekáváme také od nyní zaváděné digitalizace převodů automobilů na Centrálním registru vozidel,“ zdůraznil nový co-CEO (společný generální ředitel) AURES Holdings Petr Vaněček. Podle Vaněčka digitalizace převodů ušetří jednotlivcům i firmám každoročně miliony korun, povede k transparentnějšímu procesu změn vlastnictví aut a sníží množství problémů s nedokončenými změnami. „Všechny tyto faktory pomohou dále zrychlit obchodování na sekundárním trhu,“ podotýká Vaněček

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.