Opatrnost je na místě. Do Česka se dováží stále více starých ojetin, které v zahraničí již nikdo nechce

Foto: Jan Smékal

Více než 22 procent ojetin, dovezených v dubnu do ČR, bylo starších 15 let. Na český trh se tak opět valí auta, která v zahraničí již nikdo nechce a český vozový park stárne


Nedostatek ojetin vede k jejich dovozu za zahraničí. Ani tam ale není situace zrovna nejrůžovější a o ty nejlepší ojetiny se svádí boj. Ne snad, že by se zákazníci o takové prali, ale kvůli zvýšené poptávce roste jejich cena. Český zákazník je však na cenu velice citlivý a tak se ke slovu dostávají vozy, o které v zahraničí již takový zájem není. Vozy, které byly vyrobeny před rokem 2007 a na jejichž tachometru, pokud tedy není nějak upravený, se počet ujetých kilometrů zobrazuje číslovkou v řádu několika set tisíc. „Poptávka po fyzických prohlídkách ojetých vozidel roste. Zájemci o vůz chtějí mít jistotu, že do něj nebudou muset investovat ještě další desítky tisíc za případné opravy,“ říká Martin Foltýn ze společnosti CarTrax, která se specializuje na fyzické prohlídky ojetých vozidel.

Rostoucí dovoz ojetin potvrzuje nedávno vydaná statistika Svazu dovozců automobilů. Podle této zprávy se trh s novými osobními automobily stále meziročně snižuje. Za první čtyři měsíce letošního roku byl celkový počet registrovaných nových osobních automobilů o 9,35 % nižší než v minulém roce, a o 24,75 % nižší než v roce 2019. Přetrvává tedy stav, kdy není uspokojena celková poptávka po nových vozech, s nepříznivým dopadem na stárnutí vozového parku.

U alternativních pohonů vzrostl počet nově registrovaných čistě elektrických osobních automobilů o 37,5 %. Plug-in hybridy poklesly o 25,6%, hybridní vozy bez vnějšího nabíjení nadále rostou, letos meziročně o 49,5%. Počet dovezených ojetých automobilů vzrostl meziročně o 21,5% na 57 729 ks. U ostatních kategorií vozidel došlo rovněž k meziročnímu poklesu. Pouze registrace motocyklů výrazně vzrostly (o 30 %).

V období 1‑4/2022 bylo v ČR registrováno celkem 62 105 nových osobních automobilů, 5 349 lehkých užitkových automobilů, 467 autobusů, 2 775 nákladních vozidel, 8 065 motocyklů. Za stejné období minulého roku to bylo 68 510 osobních automobilů, 5 903 lehkých užitkových automobilů, 481 autobusů, 2 797 nákladních vozidel a 6 194 motocyklů. Celkově registrace nových osobních automobilů klesly oproti 1‑4/2021 o 9,35% (z 68 510 ks na 62 105 ks, tj. o 6405 ks).

Počet dovezených ojetých OA vzrostl meziročně o 21,5% na 57 729 ks. Jejich průměrné stáří je 10,5 roku, přičemž podíl vozidel starších 10 let činí 51,03%, z toho starších 15 let je 22,43%. Český vozový park tak dostává další „ránu“ a jeho omlazení není v nejbližší době v dohledu. Podle některých odborníků na problematiku ojetých vozidel, si lidé budou svoje vozy nechávat déle, protože je jednoduše nemají za co vyměnit, resp. by je taková výměna přišla na mnohem více peněz než v minulosti. Stejně tak někteří firemní zákazníci prodlouží dobu, během které měnily svůj vozový park. V kombinaci s dovozem starých ojetých vozů ze zahraničí je tedy zřejmé, že staré vozy budeme na našich silnicích potkávat čím dál tím častěji.

Jak starý je váš vůz a plánujete letos jeho výměnu? Napište nám do diskuze.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.