Pět let stará Škoda Octavia jako investice? Asi ano. Kdo loni koupil, prodá letos lépe

Foto: Jan Smékal

Průměrná cena ojetého auta se meziročně vyšplhala o 13 %. Podle posledních statistických údajů je aktuální průměrná prodejní cena ojetého auta 259 000 Kč. Očekává se však , že letos ceny ojetin dále porostou


Ceny ojetých aut se tak v průměru navýšily o zhruba 30 000 Kč, a to i navzdory skutečnosti, že z trhu postupně vymizela část mladých a zánovních ojetin. Některé modely přitom zdražovaly více a jiné pomaleji. K nárůstu cen však došlo prakticky u všech. U některých modelů dokonce došlo k situaci, kdy jejich cena meziročně vzrostla.

Například kdo si koupil loni pětiletou Škodu Octavii, mohl ji letos jako šestiletou prodat dráže, než za kolik ji koupil. Koupi ojetého vozu v loňském roce šlo díky vysokému nárůstu cen považovat za investici. Zdražování aut probíhalo až do konce roku a očekává se, že bude v letošním roce pokračovat. Problémem ale zůstává fakt, že i když lze totožnou ojetinu prodat letos dráže než v loňském roce, na sekundárním trhu chybí desítky tisíc aut. Auto se tedy prodá snadno, náhradu ale bude zájemce hledat velmi obtížně.

Ojetá auta v autobazarech mizela loni – s nadsázkou řečeno – doslova před očima. Ve třetím kvartálu minulého roku došlo k výraznému zrychlení prodejů a kdo si vyhlédl auto, neměl příliš času na váhání a otálení s koupí. V prvním pololetí se auta prodávala v průměru za 96 dní, číslo ale navyšovaly téměř čtyři měsíce, po které byla prodejní místa zavřená. Průměrný počet dní, během nichž se auto „ohřálo“ u prodejce, klesl nakonec na pouhých 71 dní, tj. o 29 dní méně než v předchozím roce. Průměrná doba prodeje ojetého auta s Cebia REPORTem činila 58 dní, Cebia REPORT tak zkracoval dobu prodeje průměrně o 13 dní.

Se snížením nabídky ojetých aut došlo loni k větší diverzifikaci prodávaných modelů. Podíl deseti nejprodávanějších modelů ojetých aut se meziročně snížil o 3,4 procentního bodu na 34,9 %. Mohla za to do určité míry i skutečnost, že se snížila nabídka zánovních ojetin, a s tím především nabídka vozů Škoda Octavia. I když zůstávají stále na výsluní nejprodávanějšího ojetého modelu, jejich podíl se snížil meziročně téměř o jeden procentní bod, což je v počtu prodávaných aut velký pokles. Pozitivní zprávou pro značku Škoda je ale naopak procentuální nárůst u modelů Škoda Fabia.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.