Porovnání českého a slovenského trhu s ojetými vozy vychází velmi zajímavě

Financování ojetin
Foto: Jan Smékal

Ačkoli by se dalo očekávat, že český a slovenský trh ojetých automobilů budou velmi podobné, ve skutečnosti jsou mezi nimi, respektive nabídkou ojetých aut, velké rozdíly


Na Slovensku se loni prodávala v průměru o téměř rok starší auta než v Česku, kde auta vykazovala průměrných 9,5 roku, zatímco na Slovensku to bylo 10,2 roku. Vyššímu stáří pak odpovídala i nižší průměrná cena za ojeté vozidlo, která loni na Slovensku činila 8700 eur, zatímco na českém trhu dosáhla 259 000 Kč. 

Dalším významným rozdílem bylo procentuální zastoupení aut s naftovým motorem. V České republice byl loni jejich podíl 52,5 %, zatímco na Slovensku 63,8 %. Z hlediska paliva nebyl mezi oběma zeměmi rozdíl jen v tom, že se na Slovensku ve větší míře prodávala vozidla na naftu. Podíl aut s alternativním pohonem zde činil zhruba tři pětiny podílu takových aut na českém trhu. Český trh ojetých automobilů byl z hlediska paliva více diverzifikován. 

Z hlediska ujetých kilometrů se na Slovensku prodávalo více aut, která měla najeto přes 200 000 km (27 % vs. 20 %) a naopak výrazně méně aut s nájezdem do 100 000 km (27 % vs. 36 %). Průměrný nájezd u aut na českém trhu činil 156 000 km, zatímco u našich východních sousedů 161 000 km. 

Při pohledu na nejprodávanější modely ojetých aut je třeba říci, že slovenský trh je více diverzifikován než ten český, neboť podíl deseti nejprodávanějších modelů zde činil 27 %, zatímco na českém trhu zaujímaly 31 %. Zároveň se na Slovensku více prodávaly ojeté luxusní vozy. Na českém trhu se do deseti nejprodávanějších aut loni tradičně probojovalo jen BMW řady 3 s podílem 1,6 %, zatímco na Slovensku měly tyto vozy podíl 3,4 % a umístily se na třetí pozici nejprodávanějších ojetých vozů. Do desítky se zde vešel i Mercedes třídy C s podílem 1,5 %. Populární je zde mezi ojetými vozy také Opel Astra, který se umístil na šesté pozici. V Česku mezi nejprodávanější vozy nepatří. Na českém trhu je naopak výrazně silnější značka Volkswagen, jejíž modely Passat a Golf se umisťují tradičně do pátého místa, a do desítky se vešel i model Touran. Na Slovensku se mezi neprodávanější vozy značky Volkswagen loni probojoval jen model Golf, který se s 3,7 % umístil na druhé pozici. Rovněž vozy značky Škoda měly výrazně vyšší zastoupení na českém trhu (23,8 % vs. 13,5 %). 

Rozdíly mezi českým a slovenským trhem byly i v barevném zastoupení vozů. Zatímco se v Česku prodávala nejčastěji šedá auta (20 %), na Slovensku vévodily z hlediska barev vozy černé (22 %). Na českém trhu se častěji vyskytovaly vozy modré (14 % vs. 11 %) a červené (8 % vs. 6 %).

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.