Pro levnější ojetiny na Slovensko? Ojetá auta tam zdražila o 13,4 %, u nás ale skoro dvojnásobně

Foto: ŠKODA Auto

V České republice auta do tří let stáří na trhu meziročně podražila o 25,7 %. Na Slovensku se zdražovalo méně, pouze o 13,4 %. Na trhu ojetin jsou ale i modely, které v kategorii do tří let stáří během posledních dvou let zdražily téměř o 60 %


Meziroční míra inflace se podle Českého statistického úřadu v lednu vyšplhala na 9,9 %. Výraznou měrou k tomu nepochybně přispívá i zdražení na primárním automobilovém trhu, který se stále potýká s nedostatkem nových vozů. To ovlivňuje i ceny ojetin, zejména zánovních.

U žádaných modelů teď na trhu sledujeme zdražení, které od začátku pandemie dosáhlo mnohdy přes 30 %
Luboš Vorlík; Výkonný ředitel AAA AUTO a Mototechna

V České republice auta do tří let stáří na trhu meziročně podražila o 25,7 %. Ve srovnání s rokem 2020 je to dokonce o 41,8 %. Stejný trend je patrný i v Polsku, kde zánovní auta meziročně zdražila o 22,2 %. Na Slovensku se zdražilo nejméně, pouze o 13,4 %. Na trhu ojetin jsou ale i modely, které v kategorii do tří let stáří během posledních dvou let zdražily téměř o šedesát procent.

„Inflace se v poslední době dotýká nás všech a automobilový sektor, který dlouhodobě táhne českou ekonomiku, není výjimkou. Výrobcům se rapidně zvýšily vstupy v podobě cen energií, které pochopitelně promítají do cen pro koncové zákazníky. Do toho stále ještě vstupují problémy s dodávkami čipů, které doposud zpomalují výrobu, čímž je na primárním trhu nedostatek aut. To ve svém důsledku zdražuje i ojetá auta, a nejvíce pak ta zánovní, kterými zákazníci často nahrazují pořízení nových. U žádaných modelů proto teď na trhu sledujeme zdražení, které od začátku pandemie dosáhlo mnohdy přes 30 %,“  říká Luboš Vorlík, výkonný ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice.

Nejčastěji nabízenými zánovními vozy byly v lednu v Česku modely tuzemské automobilky Škoda, které zabírají prvních sedm pozic v TOP 10 (vzestupně Fabia, Octavia, Scala, Kodiaq, Karoq, Superb, Kamiq). Osmé až desáté místo pak obsadily Hyudai i30, Toyota Corolla a Dacia Duster. Tachometr nabízených zánovních aut nejčastěji ukazoval hodnotu 17 286 km. Největší zdražení za dva roky zaznamenal VW Golf, jehož střední hodnota ceny je aktuálně 630 000 korun, zatímco v roce 2020 to bylo pouze 399 000 korun. Ze škodovek pak nejvíce zdražila Octavia, z 489 000 korun na současných 679 000 korun.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.