S prodejem ojetého auta ještě počkejte, v létě ho možná prodáte o pár tisíc dráž

Foto: Jan Smékal

Kdo chce prodat auto, prodá ho v létě možná výhodněji. Kvůli uzavření provozoven se totiž autobazary potýkají s nedostatkem kvalitních ojetin. Výkupní ceny tak po znovuotevření půjdou pravděpodobně nahoru.


Autobazary aktuálně sice nějaké vozy prodávají, umožňuje jim to online způsob prodeje, ale výkupů už se tolik nerealizuje. Prodejci ojetin tak začínají pociťovat akutní nedostatek některých značek, modelů i typů. S otevřením provozoven autobazarů a zvýšenou poptávkou po ojetinách se tak dá očekávat zvýšení nejen prodejních, ale také výkupních cen.

Podle prodejců se bude nejvíce hýbat s cenou těch nejoblíbenějších ojetin, tedy s vozy do stáří deset let a v cenové kategorii do 250 tisíc korun. Typickým představitelem takových vozů je například oblíbená Škoda Octavia, Ford Mondeo, Škoda Fabia ale také třeba Dacia Duster, která i před „lockdownem“ patřila mezi prodejní hity ve všech autobazarech.

Podle společnosti Cebia došlo během loňské první vlny uzavření prodejen ojetin k dramatickému snížení poptávky a prodejů a během prvního pololetí se tak cena aut meziročně snížila o 7 %, tedy o 16 000 Kč na 212 000 Kč. V druhé polovině roku se obchodníci snažili prodávat vozy dráže a vynahradit si tak ušlou marži a tržby z týdnů, kdy mohli fungovat jen v online režimu, v němž však prodeje dosahovaly řádově pouze jednotky procent. Průměrná cena prodávaných ojetých vozidel za celý loňský rok nakonec činila 229 400 Kč. Meziročně tak došlo k jejímu nárůstu o 2,5 %. Dá se proto očekávat, že stejný ekonomický model ovlivní prodejní a výkupní ceny ojetin i při očekávaném znovuotevření autobazarů, které se dá očekávat snad již v řádu týdnů.

Majitelé starších aut, kteří plánovali svůj vůz prodat, tak mohou dostat za svůj vůz více, než původně očekávali. Ceny žádaných modelů s kompletní servisní historií a v dobrém technickém stavu, tak mohou během léta povyskočit až o deset procent. U některých aut to může znamenat „bonus“ i více než dvacet tisíc korun. Kdo tedy s prodejem počká, může na tom vydělat. Jestliže ale bude kupovat další auto, opět z kategorie těch nejžádanějších vozů, na růstu cen nic nevydělá. Takové vozy totiž budou pochopitelně dražší a tak se rozdíl v cenách při nákupu dalšího auta setře.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.