Šéf českých autobazarů: Auta zdraží a žádné velké návaly v autobazarech se konat nebudou

Foto: APPAA

Podle předsedy Asociace autobazarů jejich otevření ještě neznamená, že se trh ojetin rychle zotaví. Velké návaly zákazníků se očekávat nedají a auta budou zdražovat. Návrat k původním číslům se tak poněkud zpomalí.


Dnes se otevírají brány autobazarů. Jejich provozovatelé ale možná budou z budoucích prodejů poněkud zklamáni. Podle šéfa Asociace autobazarů APPAA Petra Přikryla se totiž žádné velké návaly v prodejnách očekávat nedají. Podle něj se sice v určité míře projeví odložená poptávka, ale zákazníci budou s nákupem spíše vyčkávat. Zvýšená poptávka se ale dá podle Přikryla očekávat u mladých ojetin do jednoho roku, což je segment, do kterého se bude přesouvat část zákazníků ze segmentu nových vozů. 

Kdy myslíte, že by se mohla vrátit celková prodejní čísla na svoje původní hodnoty?

Podle mého názoru již první letní měsíce budou ve znamení menšího nárůstu prodejů. I když se pravděpodobně ještě nebude moct vjíždět za hranice, lidé budou chtít i tak cestovat, alespoň po České republice. Léto bývá tradičně velmi silné, co se prodejů týče, takže věřím tomu, že tomu tak bude i letos.

O jaká auta bude zájem, a budou lidé mít vůbec na nákup auta prostředky? Neodloží nákup na později?

Zvýšený zájem bude dle mého soudu o dvě kategorie ojetých vozidel. Do té první spadnou vozy do stáří maximálně tři roky. Tyto vozy totiž částečně nahradí vozy nové, které si zákazníci z různých důvodů nekoupí. Tím největším argumentem ale bude samozřejmě cena. Do té druhé kategorie pak budou patřit vozy v cenové kategorii do 150 tisíc korun, kterými se budou lidé snažit řešit svoji mobilitu bez nutnosti investovat do ní velké finanční částky. V obou kategoriích ale prodejci hlásí nedostatek vozů, tak uvidíme, zda to pohne s cenami.

Kvůli současné situaci je zatím omezen i dovoz ojetých aut do republiky. Má to na české autobazary nějaký vliv? 

Prodejci, kteří se specializují na dovoz ojetých aut ze zahraničí, toto omezení pochopitelně pociťují. Mezi velkými autobazary je ale trend nakupovat vozidla z českých zdrojů a tam bude dopad tohoto omezení minimální. Paradoxně to možná povede k omlazení vozového parku v České republice, který dlouhodobě patří k nejstarším v Evropě. Nejvíce se totiž do Čech totiž dovážela vozidla ve stáří deset let a více.

Je dobré teď auto vůbec prodávat? 

Záleží pochopitelně na tom, proč ho chcete prodávat. Kdo nutně potřebuje hotovost, třeba aby vyřešil svoji finanční situaci z důvodu ztráty zaměstnání, ten bude pravděpodobně hledat co nejrychlejší způsob prodeje. Tady bude role velkých autobazarů asi nezastupitelná. Kdo chce ale vůz jenom omladit nebo vyměnit starší za novější, bude déle hledat, přemýšlet a s prodejem vyčkávat. Vzhledem k nedostatku nových vozů, a také menší nabídce těch nejžádanějších ojetin, je možné, že výkupní ceny porostou.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.