Teď je ten správný čas na nákup ojetého auta. Nabídka roste, ceny klesají

Škoda Superb Hybrid
Foto: Jiří Soukup

Jaro je ideální čas na nákup ojetého auta. Tím spíše, když se konečně zastavil růst cen ojetin a v nabídce je přes 120 tisíc aut. Z první desítky prodávaných modelů však vypadla Škoda Kodiaq.


Tuzemský trh s ojetými automobily v letošním roce výrazně roste, a to v meziměsíčním i v meziročním srovnání. Jestliže v únoru přibylo v české inzerci meziročně bezmála 16 procent nabízených aut, v právě skončeném březnu poskočilo toto číslo o dalších 10,6 procenta – na celkem 121 209 vozů. To je s přehledem nejvíc za posledních pět let, což dokládá masivní oživení sekundárního trhu. Vyplývá to z analýzy provedené experty AAA AUTO, největšího prodejce ojetých vozů v Česku. 

Rekordní prodeje ojetin

Rekordní prodeje hlásí už třetí měsíc v řadě také naše autocentra v síti AAA AUTO a Mototechna. Dá se říci, že zažíváme prodejně nejúspěšnější rok dvaatřicetileté historie naší společnosti. Lidé zkrátka po letech pandemického a postpandemického půstu touží po pořízení modernějšího auta,“ říká Petr Vaněček, co-CEO (společný generální ředitel) AURES Holdings.

Roste počet ujetých kilometrů

Z dat českého inzertního trhu také vyplývá, že se zastavil dosud v podstatě nepřetržitý růst nabídkových cen – meziročně jsou sice o pět procent vyšší (medián 210 tisíc korun), ale ve srovnání s únorem poprvé po dlouhé době klesly (o 2,3 procenta z 215 tisíc Kč). „Vzhledem k tomu, že mírně narostla i střední hodnota najetých kilometrů – ze 155 na 156 tisíc – a o celý rok se zvýšil věk inzerovaných vozů, z 10 na 11 let, se dá usuzovat na zvýšený dovoz starších a levnějších vozů. Což samozřejmě není dobrá zpráva pro Česko, protože tím neustále narůstá průměrné stáří vozového parku,“ říká Petr Vaněček. 

Oblíbené jsou stále kombíky

Co se týče skladby pohonů nabízených aut, podíl benzinových a naftových vozů se mění jen minimálně, stejné je to u typů karoserií – i nadále vedou kombíky (26 procent nabídky), těsně následované pseudoterénními SUV (25,6 %), na třetím místě jsou s 19 procenty klasické hatchbacky, 12,5 procenta představují kdysi tak populární rodinná velkoprostorová MPV. Sedany s necelými šesti procenty jen paběrkují, ostatní karoserie jako kabriolety, kupé a pickupy představují pouhé jednotky procent. „Potvrzuje se tak, že Češi stále zůstávají kombíkovým národem, na prvním místě upřednostňují praktičnost. Stejné je to v Evropě pouze v Německu, zbytek kontinentu preferuje hatchbacky nebo sedany,“ dodává Petr Vaněček. 

Hyundai i30 vystrčil Kodiaq

Z první desítky nejčastěji nabízených aut vypadla v březnu Škoda Kodiaq, nahradil ji Hyundai i30; prvních devět příček zůstává stále stejných, obsazených Škodovkami Octavia, Fabia a Superb, VW Golf a Passat, BMW 3, Ford Focus, BMW 5 a VW Touran. 

Velký propad cen u elektromobilů

Mírný nárůst v inzerci zaznamenávají bateriové elektromobily (BEV) i hybridy, o 57, respektive 33 kusů na 1786 hybridů a 1073 BEV. Zajímavý posun ovšem nastal v jejich cenách – elektromobily meziměsíčně zlevnily téměř o sto tisíc korun, z 880 na 778 tisíc korun (pokles o 11,6 procenta), přitom ale mají méně najeto (medián najetých kilometrů 35 vs 40 tisíc) a jsou o rok mladší (3,1 vs 4,1 roku). Meziroční pokles mediánových cen je ještě masivnější, z 914 na 778 tisíc korun (minus 15 procent) při stejném stáří 3,1 roku. 

Roste zájem o hybridy

U hybridů není meziroční nárůst nabídky tak výrazný, z 617 na 718 kusů, a mediánová cena dokonce povyrostla o 40 tisíc korun na 590 tisíc Kč, přičemž nájezd i stáří zůstaly prakticky beze změny (48 tisíc km, 4,1 roku). „Ceny hybridů se zvyšují kvůli vyšší poptávce, kterou pozorujeme nejen na celém sekundárním trhu, ale i u nás v autocentrech AAA AUTO,“ říká Petr Vaněček. „Lidé u tohoto typu vozidel oceňují možnost úsporné jízdy na elektřinu a zároveň de facto neomezený dojezd na klasická paliva. Technika hybridních systémů je navíc velmi spolehlivá. Zájem o hybridy je veliký i proto, že automobilky už delší dobu avizují, že kvůli výrobním nákladům – v jednom autě jsou vlastně dvě odlišné technologie pohonu – přestanou tento typ vozů vyrábět a nahradí je čistými elektromobily,“ dodává Vaněček. 

Čistě bateriová auta naopak dlouhodobě zlevňují. Zatímco před rokem byla mediánová cena Škody Enyaq 1,56 milionu korun, letos v březnu to bylo pouhých 1,1 milionu; typická Tesla Model 3 se prodávala loni za milion, letos v březnu za 750 tisíc korun. „Dostupnost elektromobilů se stále zlepšuje. Zájem o ně v poslední době roste zejména na venkově v okolí velkých měst, odkud lidé dojíždějí do zaměstnání. Na domech instalují fotovoltaiku, auta tak nabíjejí výrazně levněji než v komerčních dobíjecích stanicích. Tento trend bude do budoucna ještě posilovat,“ říká Petr Vaněček z AAA AUTO.  

Co se týče „kilometrových rekordmanů“ české inzerce, v březnu vedou dodávky Volkswagen LT, jejichž 36 exemplářů má najeto průměrně bezmála 400 tisíc km, následuje BMW X3 s 370 tisíci – a velmi netradičně i Škoda 130, která urazila 330 tisíc kilometrů. 

Na trhu ojetin jsou i superluxusní vozy

Mezi nejdražšími nabízenými automobily se v březnu nově objevily dva Mercedesy SLR McLaren za bezmála 53 milionů korun za kus, pět kousků SLS AMG od stejné značky po necelých 29 milionech Kč nebo dvě Ferrari 599 za 25 milionů. Zajímavými exempláři z inzertní nabídky jsou jistě také tři Bentley Flying Spur po šesti milionech Kč, ale i pět kusů luxusního Jeepu Wagoneer za 3,3 milionu korun. Nabídka superluxusních vozů také celkově roste – letos   v březnu jich na trhu bylo 355 kusů.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.