Trh zažívá velký nedostatek ojetých vozů, ceny v příštím roce výrazně porostou

Foto: Jiří Soukup

Ceny ojetých vozů rostou o cca 10 procent a jejich další růst se dá očekávat i v příštím roce. Druhá vlna pandemie navíc potvrdila rozvoj on-line prodeje ojetin, který bude jedním z hlavních směrů rozvoje některých velkých prodejců.


Stejně jako v jiných sektorech maloobchodu, i na trhu ojetých vozů urychlila pandemie koronaviru rozvoj on-line prodeje. Nástup nakupování ojetin přes web začal již před pandemií, ale během letošního roku se z něj na trhu vozů z druhé roky stalo hlavní téma. Například společnost AAA Auto zobchodovala během obou vln pandemie spojené s nemocí Covid-19 v online režimu zatím přibližně 6 tisíc vozidel, tedy téměř jedno procento všech zobchodovaných ojetých aut za rok 2020. „Náš celoroční objem prodaných aut ve skupině bude až 70 000. On-line prodeje se na tom budou podílet možná až deseti procenty, zatímco v běžném roce to dříve bývalo jen pár promile,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO. 

Trh s ojetinami ale v současné době zažívá i další velké změny. Na trhu se například čím dál tím více  projevuje poměrně velký nedostatek ojetých vozů a netýká se to jenom České republiky. I přesto, že jsou pro letošek zatím k dispozici data pouze za 11 měsíců, již teď je možno říci, že například v České republice bude na trhu do konce roku chybět téměř 100.000 vozů, v Polsku téměř 230.000 aut a na Slovensku téměř 60.000. Pro ilustraci, v ČR bylo do loňského roku běžně nabízeno okolo 900.000 aut, v Polsku okolo dvou a půl miliónu a na Slovensku cca 430 tisíc aut. „Náš odhad letošního počtu nabízených aut v Česku se pohybuje okolo 800.000 aut, což je minimálně o 100 000 vozů méně, než loni,“ uvedl provozní ředitel sítě AAA AUTO Petr Vaněček.

Nepřekonatelná klasika - ojetá Škoda Octavia Scout. Buď ji miluješ, nebo nenávidíš
Na křižovatkách si velká část řidičů kvůli svoji lenosti ničí spojku. Oprava bývá drahá
I bez vyhřívaných zrcátek lze mít krásně čistá skla bez sněhu a ledu
Srovnali jsme dvě generace VW Passat 2,0 TDI DSG – obě jdou totiž v bazarech na dračku
 

Dalším zajímavým trendem je pokles střední hodnoty stáří nabízených ojetých vozidel. V Česku je tento trend patrný od roku 2017, kdy byla tato hodnota nejčastěji 10 let, a postupně se dostala až na letošních 9 a půl roku. Stejně tak tomu bylo na Slovensku, kde se nejčastější stáří dostalo dokonce na hranici 9 let, oproti 10 letům v roce 2017. Nejstarší ojetiny jsou dlouhodobě nabízeny v Polsku. Tam se nejčastější stáří naopak za posledních pět let zvedlo z 11 na 12 let. Nejběžnější stav tachometru za posledních pět let nejvíce poskočil na Slovenském trhu, kde se z průměru posledních pěti let kolem 170 tisíc najetých kilometrů snížil na letošních 157.000 km. V Česku se ojetiny nejčastěji nabízí se 147 tisíci km, což je také mírné snížení a v Polsku se tato hodnota stabilně drží okolo 180 tisíc najetých kilometrů. Údaje vyplývají z analýzy společnosti AAA Auto. 

Význam sekundárního trhu v dalších letech pravděpodobně déle výrazně poroste a bude zároveň docházet k přesunu zákazníků z trhu nových aut na trh ojetých aut. Důvodem bude pravděpodobně především zhoršená ekonomická situace, která se podle ekonomů může vrátit na „předcovidové“ hodnoty až za několik let. Kombinace vyššího zájmu o ojetiny a jejich nedostatek proto vyústí v jejich cenový nárůst. Mezi současnými důvody stojícími za zvyšováním cen podle Vaněčka pak ještě patří výpadky v dodávkách dílů i vozů, uzavřené prodejny, tlak na elektrifikaci, pokuty automobilkám za emise, růst cen pronájmů vozů i zdražování leasingů. 

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.