Výlety do autobazarů a hledání toho „správného“ auta jsou minulostí. Dnes se to dělá úplně jinak

Foto: Jan Smékal

Téměř 100 % spotřebitelů, kteří si chtějí koupit ojetý vůz, hledá nejprve auto online. Návštěvnosti jednotlivých prodejních platforem rostou o desítky procent


Podle odhadů výzkumné společnosti Webretailer je Evropská unie třetím největším trhem v on-line obchodování na světě s celkovými maloobchodními tržbami na internetu ve výši 498 miliard dolarů ročně. Přestože vloni český trh zaznamenal na poli e-commerce 25 % propad, v případě aut stále většina Čechů nejprve hledá auta právě na internetu. Podle studie poradenské společnosti McKinsey více než 80 % zákazníků nových automobilů a téměř 100 % zákazníků ojetých automobilů začíná své hledání na internetu.

Například na  internetové platformě AAA AUTO se návštěvnost zvedla jen za poslední měsíc meziročně o 159 %. Chování spotřebitelů aut se rychle mění, a to obzvláště poslední tři roky, kdy nejprve celý svět ochromila vlna pandemie a nyní již rok bojujeme s následky války na Ukrajině. Zákazníci se obecně naučili častěji nakupovat na internetu, proto také stále více z nich upřednostňuje nejprve automobil hledat na webu a vše si prověřit on-line, než se jdou na vybraný vůz podívat osobně. V případě ojetých vozů je tento trend ještě patrnější. V důsledku toho mají pak prodejci často jen jednu šanci, jak upoutat a udržet pozornost spotřebitelů tím, že je přimějí k návštěvě Showroomu.

Trh s ojetými vozy se stává stále více organizovaným, protože prodejci využívají moderní technologie k zatraktivnění své nabídky. Zejména technicky zdatní zákazníci ve věku 25 až 40 let požadují služby, jako je komplexní transakce na jednom místě, doručení až k domu, doporučení na základě stylu jízdy a životního stylu zákazníka a digitální testovací jízdy. Úspěch na tomto trhu vyžaduje, aby prodejce vytvořil personalizované řešení pro klienty ve všech fázích nákupního procesu, včetně vyhledávání a nalezení vhodné nabídky, prohlídky vozu, zkušebních jízd, výměny starého vozu, vyjednávání o ceně, platby a konečného dodání vozu. Dealeři, kteří chtějí vzbudit důvěru a přesvědčit zákazníka, vytvářejí hybridní model, jehož součástí je on-line prostředí, ale zároveň i nabídka na kamenných pobočkách," uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

Podle údajů AAA AUTO navštívilo jen v únoru 2023 jejich on-line platformu, která obsahuje na dvanáct tisíc nabídek prověřených ojetých aut, téměř 4,5 milionu zákazníků. To představuje nárůst o 159 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. 64 % lidí hledalo vozy s benzínovými motory, což je meziročně o 125 % více. „Češi se snaží přizpůsobit rostoucím cenám ve všech segmentech, proto tomu uzpůsobili i vyhledávání úspornějších alternativ automobilů. Nejčastěji hledají benzínové hatchbacky s pětistupňovou manuální převodovkou,“ doplnila Topolová. Diesely hledá o 21 % méně lidí než v loňském únoru, ale stále jde o téměř třetinu všech vyhledávání. V případě dieselů pak zákazníci nejvíce hledají kombíky se šestistupňovou manuální převodovkou. Největší nárůst zájmu byl zaznamenán u hybridních aut, které hledalo o 305 % více zákazníků než vloni. Nejčastěji pak SUV s automatickou převodovkou.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.