Za nekalé obchodní praktiky uložila ČOI bazaru Auto ESA pokutu 400 tisíc. Firma však matematicky utrží takovou částku za necelou hodinu

Autobazar Auto ESA
Foto: Pavel Foltýn

Autobazar Auto ESA dostal od České obchodní inspekce pokutu 400 tisíc korun za nekalé obchodní praktiky. Otázkou ovšem zůstává, zda částka, kterou bazar teoreticky utrží za necelou hodinu, skutečně plní požadovanou preventivní a represivní úlohu.


Nekalé obchodní praktiky a porušování zákona o ochraně spotřebitele se mohou objevit i u autobazaru s certifikací od renomované společnosti. Příkladem může být pokuta 400 tisíc korun, kterou Česká obchodní inspekce uložila společnosti AutoESA a.s. Na případ upozornil web www.kverulant.org., který zveřejnil i příslušné dokumenty, získané na základě zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím.

Čtyři miliardy obrat, pokuta 400 tisíc

Podle výroční zprávy Auto ESA za rok 2021, kterou je možno dohledat na serveru www.justice.cz, byl čistý obrat společnosti v tomto období 4,43 miliardy korun. Částka 400 tisíc korun je tak necelá jedna desetina promile uvedeného obratu. Budeme-li předpokládat, že firma má otevřeno každý den v roce 14 hodin, dojdeme k matematickému závěru, že 400 tisíc korun je částka, kterou může firma teoreticky utržit za necelou hodinu.

Žádné další poplatky

Podle zveřejněných dokumentů byla pokuta udělena za několik porušení zákona na ochranu spotřebitele a za nekalé obchodní praktiky, kterých se měla společnost Auto ESA dopustit. Jedním z  přestupků měl být požadavek autobazaru na úhradu blíže nespecifikovaných doplňkových služeb ve výši 6.950 Kč nad rámec prodejní ceny uvedené na nabídkové ceduli za sklem automobilu. „Při nákupu vozu není žádná další povinnost nákupu dalších služeb či platby poplatků," uvedl k tomu Filip Kučera, marketingový ředitel Auto ESA.

Máme všechna auta, která inzerujeme

Dalším údajným prohřeškem mělo být podle ČOI inzerování vozidel, kterými však společnost reálně nedisponovala. Inzerováním těchto vozidel tak autobazar, podle ČOI, porušil zákaz používání nekalých obchodních praktik, čímž naplnil skutkovou podstatu pokračujícího přestupku podle ustanovení § 24 odst. 1 písm. a) zákona o ochraně spotřebitele. „Reálně disponujeme všemi nabízenými vozy, jejich aktuální dostupnost je možné ověřit na bezplatné telefonní lince nebo přímo na webových stránkách," uvedl k tomu Kučera.

Nic špatného neděláme, ale proti pokutě nic nenamítáme

Jakkoliv se z vyjádření Filipa Kučery může zdát, že zjištění ČOI neodrážejí skutečný stav věci, podle zápisu v Příkazu ČOI zde dne 8. února 2023 však společnost Auto ESA nepodala, ve smyslu ustanovení § 13 zákona č. 255/2012 Sb., proti uvedeným kontrolním zjištěním žádné námitky.

Covid je zachránil před vyšší pokutou

Při stanovení výše pokuty pak vycházel správní orgán z toho, že pokuta odpovídá zákonem stanoveným kritériím a dostatečně plní i svou preventivní a represivní úlohu. Je třeba znovu připomenout, že za uvedený přestupek lze uložit pokutu až do výše 5 000 000 Kč. Správní orgán však, mimo jiné, reflektoval také ekonomickou situaci v České republice ovlivněnou pandemií viru SARS-CoV-2 a okolnost ztížení podnikatelského prostředí vzal v úvahu při určování výměry pokuty.

Auto ESA v tom nejsou samy

Auto ESA však není jediný autobazar, který Česká obchodní inspekce v minulosti za podobné jednání pokutovala. Pokuta ve výši 90.000,- korun byla například pravomocně uložena fyzické osobě provozující autobazar v ulici Pražská v Náchodě. Prodávající na dotaz inspektorů, v postavení spotřebitele, uvedl, že vůz Škoda Octavia je dovezen z Francie a stav tachometru je 150 553 km. Ze znaleckého posudku však vyplynulo, že skutečný stav najetých kilometrů byl 249 687 km.

Jaké máte zkušenosti s nákupem ojetého vozu? Preferujete autobazar, nebo byste si auto raději koupili přímo od jeho majitele? Napište nám do diskuze.

Anketa
Domníváte se, že pokuta 400 tisíc korun má pro firmu s obratem 4,43 miliardy požadovaný preventivní a represivní dopad?
Celkem hlasovalo 1232 čtenářů.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.