Britové jsou zděšeni z růstu cen ojetých aut. Ani energie a alkohol tolik nezdražily

Foto: Pixabay

I pro Brity se ojeté auto stává pomalu luxusem. Vyšší nárůst cen zaznamenaly podle britských analytiků totiž pouze náklady na vzdělání a na vlastnictví nemovitosti. Ani alkohol v Británii tolik nezdražil


Jak se prohlubuje krize spojená se životními náklady v Británii, ukazuje průzkum předního makléře na leasing vozidel, společnosti Vanarama. Ten totiž ukazuje, že cena ojetého vozu v Británii vzrostla za posledních pět let strměji než u alkoholu, tabáku, paliva a energií pro domácnost.

Analytici z Úřadu pro národní statistiku a Autotrader zjistili, že téměř čtvrtinové zvýšení ceny průměrného ojetého vozu bylo od roku 2017 překonáno pouze náklady na vzdělání, vlastnictví domu a audiovizuální produkty. Průměrná cena ojetého vozu tak nyní představuje 47,2 % průměrné roční mzdy ve Spojeném království, ve srovnání s pouhými 41,5 % v roce 2017.

Prudce rostoucí náklady na pořízení ojetého vozu byly, stejně jako v České republice a dalších zemích, způsobeny řadou faktorů, zejména pak tzv. lockdownem, tedy uzamčením ekonomiky, souvisejícím s Covidem. To způsobilo, že mnoho vozů najelo méně kilometrů, než se očekávalo, a jejich cena tak neklesala, v některých případech dokonce vzrostla. Dalším důvodem zdražování pak byl dopad globálního nedostatku mikročipů na výrobu nových vozů.

Andy Alderson, generální ředitel a zakladatel společnosti Vanarama, uznal aktuální potíže s nákupem ojetého vozu, ale zároveň věří, že stále existují skvělé nabídky, jak ojeté auto výhodně koupit. Zájemcům o ojeté auto proto radí nakupovat především s chladnou hlavou, s rozmyslem a hlavně s dobrou znalostí situace na trhu: „Zvažte své finanční možnosti. Přemýšlejte, zda koupit nové, ojeté nebo třeba využít různé formy leasingu. S rostoucími cenami ojetin se totiž může snadno stát, že na nové skladové auto dostanete lepší nebo srovnatelnou nabídku jako na zánovní.“

Alderson zároveň radí: „Nespokojte se pouze s první nabídkou, kterou uvidíte, protože jinde můžete najít třeba ještě lepší nabídku. Někteří prodejci mohou například do ceny zahrnout pojištění na rok zdarma, sadu pneumatik nebo třeba nádrž benzínu."

Zdá se, že bláznivá doba okolo ojetých aut se netýká pouze českého trhu, ale že auto se pomalu stane luxusem pro velkou část obyvatel celého evropského kontinentu.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.