Kdy koupit ojeté auto – to je otázka za všechny peníze a odpověď je nejasná

Foto: Jan Smékal

Kupovat ojeté auto na jaře nebo v zimě – to se řešilo před lety. Dnes na sezóně příliš nezáleží. Pro výhodný nákup ojetiny je potřeba sledovat i jiné faktory než jenom roční období.


Je pravda, že jsou vozy, s jejichž nákupem, případně prodejem, je vhodné počkat na určité roční období. Například ojetý kabriolet se výhodněji koupí pravděpodobně v říjnu nebo v listopadu než v létě. V jarních a letních měsících budou tyto vozy dost možná o několik procent dražší. Stejně tak třeba obytné vozy nebo karavany se výhodněji koupí na konci letní sezóny. 

Pravidlo ročního období ale pro většinu běžných aut neplatí. Trh nezaznamenává žádné výrazné sezónní výkyvy a ceny ojetých aut se s jarem nebo podzimem příliš nemění. Ceny dnes totiž určují jiné parametry a je dobré se v nich orientovat. Jedním z takových parametrů je například uvádění nových modelů na trh, oblíbenost jednotlivých modelů a jejich aktuální dostupnost. 

Současná situace, kdy jsou zavřené provozovny autobazarů i prodejny nových aut, nahrává spíše těm, kteří chtějí svoje auto prodat. Ojeté vozy, především ty v cenové kategorii do 200 tisíc korun se totiž stávají nedostatkovým zbožím a jejich ceny mírně rostou. To ostatně potvrzují i některé autobazary, jejichž zástupci se domnívají, že ceny některých značek a modelů mohou v letošním roce vzrůst až o deset procent. 

Dalším faktorem, který může ovlivnit ceny ojetých vozů, je uvedení nového modelu na trh. V květnu letošního roku by například měla být představena čtvrtá generace oblíbeného modelu Fabia. Cena ještě není známa, ale dá se předpokládat, že základní verze bude mít cenovku těsně kolem hranice 300 tisíc korun. Uvedení nové Fábie na trh pravděpodobně způsobí výprodejové akce předchozí generace a tím pádem i korekci cen zánovních ojetých Fábií. 

Všechno jsou to samozřejmě rady a tipy, které nemusí fungovat vždy a za každých okolností. Při nákupu ojetého auta je ale dobré nespěchat, zjistit situaci na trhu, nepodlehnout první nabídce a sdělením prodejců, že „levněji už nebude“. Při nákupu totiž velká část zákazníků podlehne emocím a občas koupí ne tak výhodně, jak by třeba mohli, kdyby nákupu dali více času. Ojetých aut je na trhu více než dost a rozhodně se vyplatí nákup neuspěchat.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.