Ojetiny se budou v příštím roce prodávat v hybridním online modelu

Foto: Pixabay

Digitalizace obchodu zasáhla i segment ojetých vozů. Ten má ale svoje specifika, která zatím pravděpodobně neumožní naplno rozvinout online formu obchodování. Náročná logistika, nutnost ověřených podpisů a specifické požadavky klientů tak zatím povedou spíše k jakési hybridní variantě online obchodu.


Vyplývá to z analýzy společnosti MAMA CAR, která se na českém trhu orientuje především na vozy s českým původem a jasnou servisní historií.

Oslovili jsme část našich klientů, abychom zjistili jejich potřeby a ochotu koupit nebo prodat ojetý vůz online,“ říká Benjamin Nicolas Brunner, manažer pro rozvoj společnosti MAMA CAR. Podle něj je výrazný rozdíl mezi online prodejem a online výkupem vozů. Zatímco s online výkupem vozů by podle interního průzkumu souhlasilo téměř 90 procent zákazníků, online nákup vozu zvažuje pouze necelá třetina z nich. U online výkupu vozu totiž zákazník využívá možnosti domluvit si vše prostřednictvím online komunikačních platforem bez nutnosti někam s vozem jezdit. Nemusí tak řešit přistavení vozu k jeho fyzické prohlídce, nebo třeba elektronický podpis. Pracovník společnosti přijede na adresu zákazníka, vůz prohlídne, vyřeší s klientem veškerou administrativu, vyplatí dohodnutou částku a vůz si odveze.

Nákup auta není to samé jako nákup televize nebo ledničky, auto si prostě musíte osahat
Benjamin Nicolas Brunner, MAMA CAR

Běžnou ojetinu dnes koupíte za 100 tisíc a za rok ji za 110 tisíc prodáte. Možná i za víc

U samotného prodeje to ale takto nefunguje. „Jsou to dva rozdílné modely,“ vysvětluje Brunner a pokračuje: „Klient, který kupuje auto, si ho chce fyzicky prohlédnout, svézt se v něm a porovnat ho třeba s konkurenčním modelem, a to v v praxi lze jen velmi těžko uskutečnit.“ Podle Brunnera se totiž velmi často stává, že původně vyhlédnutý vůz zákazník nakonec nekoupí, protože na místě se mu zalíbí jiný. Třeba stejný model, ale v jiné barvě, výbavě, nebo třeba s odlišným potahem sedadel. „Nákup auta není to samé jako nákup televize nebo ledničky, auto si prostě musíte osahat, vyzkoušet a porovnat s ostatními vozy, nejlépe najednou. Jen tak totiž dokážete vybrat opravdu to nejlepší pro vás,“ uzavírá Brunner. Podle něj se proto bude v příštím roce hodně rozvíjet tzv. hybridní online prodej ojetých vozů. Ten se bude hodně orientovat na co nejkvalitnější online prezentaci vozů, včetně například 360stupňových fotografií, videoprezentací nebo například využívání porovnávačů a recenzí. Očekává se také nárůst možností přípravy předsmluvní dokumentace k financování a pojištění vozu. „Podle našeho průzkumu si zákazník takto nejčastěji vybere dva až tři vozy, které si následně v předem dohodnutém čase fyzicky prohlédne a vyzkouší přímo u prodejce a vybere si pro něj ten nejlepší,“ uzavírá Brunner.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.