Šéf autobazarů: V případě opětovného uzavření ekonomiky by se prodej ojetin přesunul na ulici

Foto: rccarsrtr.com

Obava z opětovného uzavírání ekonomiky je značná. Podle předsedy Asociace autobazarů APPAA by se v takovém případě velká část obchodů mohla přesunout na ulici a většina malých autobazarů by ukončila svoji činnost.


Aktuální čísla související s počty nakažených nejsou nijak optimistická. Jsou vlastně mnohonásobně horší než tomu bylo v jarních měsících, kdy celá česká ekonomika v podstatě zavřela brány. Situace spojená s pandemií Covid-19 tak opět vzbuzuje obavy, zda se nebude uzavírat ekonomika. Jarní „lockdown“ totiž zasadil tisícům českých firem, podnikatelům a OSVČ ránu, ze které se někteří již nevzchopili a ti silnější se z ní budou vzpamatovávat další roky. Jedním z nejvíce zasažených odvětví byl automobilový průmysl. Auta se přestala nejen vyrábět, ale také prodávat. A to jak nová, tak i ojetá. V České republice se podle neoficiálních statistik prodá každý měsíc přibližně 60 tisíc ojetých vozů. Finanční ztráty prodejců tak šly do desítek miliard korun. Předseda Asociace autobazarů APPAA, že to byly ztráty zbytečné: „Podíváme-li se na to prizmatem dnešní situace, kdy denní nárůsty nakažených překračují tisícovku denně, a jediné co se děje je to, že vláda vydá nařízení k nošení roušek, ovšem s mnoha výjimkami, musím se ptát, zda jarní uzavření ekonomiky bylo nutné. Tisíce lidí zůstaly bez práce, krachují firmy napříč všemi odvětvími, lidé se bojí utrácet a nevěří novým opatřením,“ říká Přikryl.


Počet dovezených ojetin poklesl letos téměř o 20 procent. Auta v bazarech chybí


Podle něj by případné opětovné uzavření prodejen automobilů způsobilo kolosální dopad na celé odvětví. Nejen, že většina prodejců by musela pravděpodobně ukončit svoji činnost, ale významný dopad by to mělo i na celkovou zaměstnanost. V oboru prodeje ojetých vozidel totiž přímo nebo nepřímo pracuje odhadem až 75 tisíc lidí. Nejen přímo v samotných prodejnách, ale také například v odtahových službách, které vozy přepravují, dále v servisech, callcentrech, marketingových a PR agenturách, finančních a pojišťovacích společnostech, atd. “Celý trh s ojetinami by se zhroutil a podle by takovou situaci přežily pouze importérské programy jednotlivých automobilek a ti největší hráči na trhu,” domnívá se Přikryl. Velká část prodejů by se navíc podle něj přesunula mimo autobazary a odehrávaly se přímo na ulici. Podobně jako těsně po revoluci. Ochrana zákazníka by tak opět byla o poznání nižší, na silnice by se dostávaly neprověřené vozy, mnohdy v nevyhovujícím technickém stavu.

Podle prodejců ojetin se sice situace pomalu zlepšuje, ale prodejní čísla stále nedosahují ani 70 procent hodnot před “lockdownem”. “Lidé se bojí zadlužit, kupují převážně levnější auta. Ta však z trhu mizí, což má vliv na nárůst jejich ceny,” říká Přikryl. To potvrzuje i Jakub Seidler, hlavní ekonom ING, který pro stanici ČT24 uvedl, že průměrná cena ojetin vzrostla o 10 procent.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.