Slováci jsou na tom při nákupu ojetého vozu mnohem lépe než Češi

Financování ojetin
Foto: Jan Smékal

Třetí čtvrtletí přineslo v ČR ochlazení trhu prodeje ojetých vozů. Průměrná cena prodaného ojetého vozu klesla na 455 465 Kč, nejprodávanějším modelem je opět Škoda Octavia Combi 2.0 TDi.


Po dlouhých měsících, kdy autobazary posílaly do světa tiskové zprávy o nedostupnosti vozidel, o jejich cenovém růstu a výhodných možnostech koupit si ojeté auto na splátky, přichází, zdá se, lehké ochlazení. Alespoň podle analýzy společnosti Carvago.com, která zohledňuje prodej automobilů vyrobených od roku 2009 a inzerovaných komerčními subjekty, jako jsou autobazary a dealerství. 

V meziročním srovnání ukazují data, v rámci této analýzy, pokles prodejů ojetých vozů o pětinu, zapříčiněný především velmi silným třetím kvartálem loňského roku.  „V roce 2021 jsme se nacházeli zhruba v polovině pandemie, individuální doprava byla pro lidi zásadní, trh s novými vozy se zmítal v problémech s dodávkami komponent a rostl tlak na sekundární trh v podobě poptávky převyšující nabídku. Aktuální pokles prodejů je tak pro spotřebitele spíše zprávou pozitivní, protože se propisuje do nižších cen ojetin,” vysvětluje dopad ochlazení trhu Jakub Šulta, CEO online marketplace Carvago.com. 

Nákup automobilu bývá často spojen s financováním bankovními produkty, proto se i zde projevuje vliv úrokových sazeb. Zatímco před dvěma lety se podíl takto financovaných vozidel prodaných na Carvago.com pohyboval v nadpoloviční většině, dnes je to necelá třetina. „Zajímavým ukazatelem je pro nás slovenský trh, kde také působíme. Zde jsou úrokové sazby třikrát až čtyřikrát nižší oproti Česku a podíl financovaných vozidel je více než dvoutřetinový,” uvádí Zbyněk Müller, obchodní ředitel společnosti Carvago. 

Zajímavý je pohled na regionální odlišnosti v nabídkách ojetých aut. Ten vypracovala společnost AAA Auto. Tradičně nejdražší, ale zároveň i nejmladší ojetiny, jsou podle této studie k mání v hlavním městě. Medián ceny se zde blíží 260 000 korun, ale ojetiny jsou nejčastěji 7,7 roku staré. Naproti tomu v jižních Čechách jsou ojetiny nejstarší, čemuž odpovídá i cenový medián pod hranicí 130 000 korun. Pod deseti lety se stáří nabízených ojetin pohybuje už pouze v Plzeňském kraji, kde je medián 9,6 roku.

Uvažujete nad nákupem ojetého vozu na úvěr? Napište nám do diskuze.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.