Vozy na alternativní pohon tvoří jen 2 procenta firemních flotil. Značkám kraluje Škoda a Mercedes

Foto: Jan Smékal

Bezemisní norma, která v EU omezí prodej aut se spalovacími motory, se v březnu dočkala finálního schválení. Nově prodávaná auta tak budou muset mít od roku 2035 nulové emise oxidu uhličitého.


Bezemisní norma, která v EU omezí prodej aut se spalovacími motory, se v březnu dočkala finálního schválení. Nově prodávaná auta tak budou muset mít od roku 2035 nulové emise oxidu uhličitého. To se dotkne i firemních flotil, na něž se ve svém reportu zaměřila společnost Imper, která poskytuje největší online databázi českých firem Merk. Jak se české společnosti připravují na dobu elektrickou a které značky aut s alternativním pohonem u nich vedou? Analýza společnosti Imper se zaměřila na české firmy, které ve svém vozovém parku mají zastoupeny vozy na alternativní pohon – ať ve formě čistě elektrických aut, vozů na CNG či LPG nebo hybridů.   

Z celkového počtu 2322 firem se nepřekvapivě největší část nachází v Praze – celkem 997 společností. Na druhém místě se umístil Jihomoravský kraj (299) následovaný Středočeským (221) a Moravskoslezským (200). Ostatní kraje nepřesáhly podílem přes sto firem a na samotném konci žebříčku se umístil Karlovarský kraj s 29 společnostmi.   

Vozy s alternativním pohonem přitom nejsou jen výsadou firem s miliardovými obraty. Mezi společnostmi s obratem do pěti milionů má takovýto vůz 627 firem, u obratu nad 100 milionů jde pak o 451 firem. Přibližně polovina firem, která vlastní elektroauta, pak zaměstnává méně než 10 zaměstnanců. 

„Potvrzuje se, že elektroauta se stávají běžnou součástí firem. Svůj podíl na tom má i stávající daňové zvýhodnění včetně úlev na dani z příjmu u zaměstnanců, kteří využívají elektromobil pro pracovní i soukromé účely,“ dodává Tomáš Berger, CEO společnosti Imper.   

Škodu dohání Mercedes 

Z pohledu nejoblíbenějších značek osobních vozů s alternativním pohonem vede mezi českým firmami Škoda (608 vozů), na paty jí ale šlape jak Mercedes (493 vozů), tak i značka Audi (483 vozů) a BMW (398 vozů). Firemních aut značky Tesla pak na silnicích můžeme potkat hned 230. Zajímavý je i pohled do kategorie luxusních vozů, kde české firmy využívají hned 78 vozů Porsche, 19 značky Jaguar, dvě hybridní Ferrari a jedno Bentley.  

Vzhledem k tomu, že elektroauta se na českém trhu zatím stále zabydlují, tvoří většinu firemních flotil auta registrovaná v posledních třech letech. Raritou je pak nejstarší registrovaný elektrovůz v podobě legendárního Peugeotu 106 Electric, který byl vyroben v roce 1999.   

Vedou hybridy 

České firmy disponují celkem 1193 automobily na čistě elektrický pohon, na CNG jezdí 247 vozů. Velmi oblíbené jsou pak především hybridy. Kombinace benzínu a elektropohonu využívá 1374 vozů, variantu nafta a elektro pak 602 aut. Ve firemních parcích ale nalezneme také 290 elektrických motocyklů, 5 čtyřkolek a 42 elektrických nákladních automobilů – ty jsou však spíše výjimkou a v alternativních pohonech převládá hybridní varianta benzinu s CNG. Vozy využívající alternativní pohon – ať už jde o hybridy či auta na elektřinu, CNG či LPG pohon, si cestu do českých firem zatím hledají a momentálně je vlastní přibližně 2 % z celkového počtu 137 795 českých firem. 

„České firmy stále sází především na hybridy, které mohou být vhodným kompromisem v případech, kdy čistě elektroauto například nenabízí požadovaný dojezd. Je pravděpodobné, že se zlepšujícími se kapacitami baterií bude v následujících letech podíl hybridů klesat,“ dodává Tomáš Berger. 

 

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.