Konec nafty a benzínu? Elektřina prudce zdražuje – jezdit elektromobilem vyjde pěkně draho

Foto: Pixabay

Uvažujete nad elektromobilem? Tak rychle kalkulačku do ruky, aby vás provoz takového auta nezruinoval. Cena elektřiny totiž celosvětově prudce roste a již od září to pocítí i obyvatelé České republiky.


Vysoké ceny elektrické energie v podstatě na všech světových burzách vedou k tomu, že již od září pocítí obyvatelé České republiky poměrně prudké zdražení elektřiny. Zdražení zatím avizuje Pražská energetika i Bohemia Energy. Největší dodavatel elektrické energie ČEZ zatím zvolil vyčkávací taktiku. Zdražení se dá ale očekávat i u tohoto dodavatele. Podle odborníků bude cena elektrické energie, vlivem růstu cen emisních povolenek, stoupat dalších patnáct let. 

V praxi tedy budeme nejen dráž svítit, prát, vařit, dobíjet mobily a používat klimatizaci, ale také jezdit. Od roku 2035 má být totiž v Evropě zakázán prodej vozidel se spalovacím motorem. A to je právě plus-mínus za těch zmíněných 15 let. Jestliže již dnes je provoz elektromobilu téměř srovnatelný při běžném domácím tarifu s průměrným benzínovým nebo naftovým autem, lze očekávat, že po roce 2035 bude provoz elektromobilu enormně drahý. Dnes se kalkuluje se spotřebou elektromobilu nějakých 18kWh/100km, průměrné benzínové nebo naftové auto jezdí za 6,5 litru. 

Jestliže tedy budeme uvažovat s průměrnou cenou 4,50Kč za 1kWh, potom jeden kilometr u elektromobilu přijde na přibližně 81 haléřů. U spalovacího motoru, při průměrné ceně PHM 31,-Kč to jsou 2 koruny, tedy více než jednou tolik. Ale při průměrném nájezdu průměrné české rodiny 20 tisíc kilometrů ročně činí rozdíl v nákladech na elektřinu/PHM pouhých 24 tisíc korun. Což je ale například cena lepšího wallboxu, abyste si vůbec doma mohli elektromobil dobít. 

Jenže stačí, aby elektřina zdražila o 50 procent (ceny na burzách aktuálně vzrostly o více než 60 procent) a rázem se rozdíly srovnávají. Ve světle toho, že elektřina využívaná pro dobíjení může být ještě v budoucnu zatížena spotřební daní, nejsou vyhlídky fanoušků elektromobility nijak růžové. 

Do roku 2035 je na jednu stranu sice ještě daleko, na druhou stranu ale 15 let uteče jako voda. A za těch 15 let by měla být také vybudována rozumná dobíjecí infrastruktura. Stihne se to? Viděno například optikou rychlosti opravy dálnice D1 o tom silně pochybujeme. Je sice hezké, že Evropská unie chce snížit limity emisí CO2, ale zákazem se toho v historii docílilo jen velmi málo. 

Co myslíte vy? Bude elektromobilita ekologickou záchranou nebo spíše katastrofou? Napište nám do diskuze.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.