Pandemie způsobuje v autoprůmyslu dramatický nárůst cen materiálů. Zdražování aut je na spadnutí

Foto: Pixabay

Nové i ojeté automobily začnou pravděpodobně v blízké době zdražovat. Autoprůmysl je totiž nadále pod obrovským tlakem všeobecné nejistoty, výpadků v dodávkách i dramatického růstu cen materiálů.


Pokračující vliv pandemie koronaviru i v novém roce dusí automobilový průmysl. Výroba osobních vozidel v Česku v lednu meziročně poklesla o 11,7 % na celkových 104 576 ks. Autobusů bylo vyrobeno 297 ks, tedy zhruba o pětinu méně než v lednu 2020. Ve srovnání s propadem prodejů napříč EU o 24 % jde však stále o potvrzení dobré konkurenceschopnosti domácích výrobků.

Autoprůmysl je nadále pod obrovským tlakem všeobecné nejistoty, výpadků v dodávkách i dramatického růstu cen materiálů
Zdeněk Petzl; Výkonný ředitel SAP

Dvanáctiprocentní pokles lednové produkce sám o sobě rozhodně není dobrou zprávou. I tak jde však, vzhledem ke skoro čtvrtinovému propadu registrací napříč EU, o potvrzení dobré konkurenceschopnosti a zákaznické obliby modelového portfolia českých automobilek.  Na odhady širších dopadů na odvětví však musíme vyčkat minimálně do začátku druhého čtvrtletí,“ hodnotí začátek roku Bohdan Wojnar, prezident Sdružení automobilového průmyslu.

V řadě zemí včetně ČR stále platí ochranná opatření omezující maloobchod včetně prodeje vozů a negativní dopady mají i nekoordinované uzávěry hranic. Je proto čím dál tím jasnější, že potřebujeme pravidla dlouhodobého fungování společnosti s covid-19, přičemž firmy automobilového průmyslu mohou jít svými opatřeními, důsledným preventivním testováním a trasováním příkladem i ostatním segmentům, “ dodává Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení.

Cebia: Kvůli špatné ekonomické situaci prodejců i kupujících roste u ojetin riziko podvodů
Výroba osobních vozidel v Čechách zaznamenala nejprudší pokles v novodobé historii

Osobní automobily

V lednu letošního roku bylo vyrobeno 104 576 automobilů, tedy o 13 899 méně než v lednu minulého roku (- 11,7 %). Nejmenší pokles zaznamenala ŠKODA AUTO, která vyrobila 71 716 vozidel (- 5,9 %), nošovický Hyundai vyrobil 18 450 automobilů (- 12,6 %) a v kolínské Toyotě bylo vyrobeno 14 410 vozů (- 31,8 %). Ve srovnání s lednovou produkcí v minulých letech odpovídá ta letošní úrovni roků 2014 a 2015.

Z celkového počtu vyrobených vozidel pak bylo celkem 3 493 ks elektrických; to odpovídá podílu na celkové produkci ve výši 3,3 %. Větší počet zaujímají modely s plug-in hybridním ústrojím (2 018 ks), bateriových elektromobilů (BEV) bylo vyrobeno celkově 1 475 ks.  Tomuto segmentu vévodí Hyundai, který jich vyrobil 1 310 ks, před ŠKODA AUTO (165 ks). Ta je také zatím jediným tuzemským výrobcem hybridních vozidel s externím nabíjením (PHEV).

Autobusy

Celkově došlo v segmentu produkce autobusů k poklesu o 21,0 %. Vyrobeno bylo 297 autobusů. Vysokomýtské IVECO po stíhacím závodě v závěru minulého roku zaznamenalo poprvé od srpna 2020 pokles (- 31,7 %). Oproti tomu SOR Libchavy výrazně zvýšilo produkci a oproti lednu 2020 vyrobilo o 34 autobusů více (+ 188,9 %), celkově 52 kusů, z nichž 4 autobusy jsou elektrické. Produkce společnosti KHMC Opava byla stejná. Nový člen Sdružení automobilového průmyslu, společnost Škoda Electric, připravuje projekt dodávky elektrobusů pro pražský dopravní podnik a čísla výroby tak bude moci reportovat od února 2021.

Motocykly

V týneckém závodu JAWA Moto bylo v lednu vyrobeno 76 motocyklů, tj. meziročně o 55 ks více. Výroba motocyklů ve firmě v jednotlivých měsících i letech výrazně osciluje v závislosti na získání zejména exportních zakázek.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.