Pronájem vozů by mohl do roku 2030 dosáhnout tržního podílu až 40 %

Foto: Ilustrační foto: Škoda Auto

Prodeje aut slábnou, řešením pro automobilky by mohl být jejich pronájem. Pro české zákazníky je však pronájem vozu stále ještě velkou neznámou a do uzavírání smluv se příliš nehrnou.


Několik odborných studií se shodlo, že potenciál pro pronájem vozů v Německu je minimálně milion kontraktů ročně. Pronájem by tak zásadně změnil německý trh s novými auty pro soukromé osoby. Pokud se naplní prognózy, pronájem vozů by mohl do roku 2030 dosáhnout tržního podílu až 40% a tím zásadně zatlačit do pozadí stále populární formy pořízení vozidel pomocí hotovosti nebo peněžního úvěru. Doba se zásadně mění, stejně tak i potřeby zákazníků. Zejména letošní rok 2020 ukázal, jak důležitá je flexibilita a možnost se dlouhodobě nevázat. Celosvětový trend je jednoznačný. Trh začíná preferovat fixní měsíční sazbu, která pokrývá všechny náklady kromě paliva. Takové smlouvy, včetně dílenských služeb, pojištění a ztráty hodnoty, jsou již dlouho známy ze sektoru firemních zákazníků.


Většina kupujících ojetého vozu se do něj štítí sednout. Obává se nečistot i zápachu
Testujeme nejžádanější ojetiny současnosti v ceně do 200 000 Kč
S jakým autem začít hned po autoškole –na vytuněné BMW raději zapomeňte


V rámci obsáhlého průzkumu v Německu uvedlo 48% respondentů, že se museli potýkat s neočekávanými náklady v souvislosti s vlastnictvím nového auta. Nejčastěji byly zmiňovány opravy v důsledku opotřebení. Při porovnání podmínek vlastnictví a pronájmu na konkrétní model od BMW se 21% zákazníků rozhodlo pro pronájem vozu. Procento takových klientů se ale každý měsíc zvyšuje, a to na úkor koupě v hotovosti. Leasing či splátka úvěru si stále ponechávají stabilní podíl na trhu. Největší poskytovatel pronájmů vozů na německém trhu zveřejnil průzkum mezi svými zákazníky. Z něj vyplynulo, že více než 90% bylo se službou spokojeno a chce v pronájmu pokračovat i po vypršení platnosti aktuální smlouvy. Zhruba v každé osmé smlouvě však vznikly další náklady za poškození vozidla a příliš mnoho ujetých kilometrů. Podle analytiků jsou nejoblíbenější a nejčastější volbou vozů k pronájmu menší modely s měsíční cenovkou v přepočtu do 6.500,- bez DPH.

V tomto ohledu se německý a český trh zatím liší. Čeští zákazníci preferují spíše vozy střední a vyšší střední třídy. Nejčastěji varianty kombi s průměrnou měsíční cenovkou do 9.500,- bez DPH. S rozšiřující se klientelou se ale očekává snížení průměrně měsíční částky na podobnou úroveň, jako predikují experti u západních sousedů.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.