Většina Čechů se nemohla dočkat, až se dnes otevřou restaurace, kavárny a bary. Jenže zdá se, že tam, kde chybí turisté, se někteří restauratéři snaží dohnat ušlé tržby ne zrovna férovým způsobem
Na našem webu sice píšeme o úplně jiných tématech, než o kvalitě restaurací, ale když jsme o víkendu vyrazili do Českého Krumlova, abychom vám zprostředkovali zážitek s novým, prémiovým hybridním SUV, řekli jsme si, že využijeme krásného počasí také k návštěvě nějaké zahrádky u řeky a potěšíme se dobrou kávou a třeba i chutným zákuskem. Zážitek to byl ale natolik otřesný, že jsme se rozhodli, zcela netradičně, se o něj na našich stránkách podělit, a psaní o autě nechat na jindy.
Všechno je tu na úrovni "takhle jim to bude stačit" a samozřejmě solidně předražené. Pro mě osobně je tohle hodně upocené vekslácké retro, chybí schnitzel za 400,- a skořápky
B.A.; Recenzent námi navštívené kavárny
Drtivá většina národa se nemohla dočkat, až se dnes otevřou restaurace, kavárny a bary. Dočkat se nemohli ani jejich provozovatelé. Nejedno oko bývalých zákazníků nezůstalo v minulých měsících suché, když se v mediálním prostoru začaly objevovat příběhy uzavřených hospod, propuštěných zaměstnanců a nesplacených úvěrů. Zdálo se, že restauratéři bojují o každého zákazníka, ať již otevřením okének, rozvozem nebo právě otevřením zahrádek.
Možná to tak ve většině kaváren a restaurací skutečně bylo, ale například v Českém Krumlově se někteří restauratéři pravděpodobně rozhodli, že co ztratili na tržbách během „lockdownu“, naženou na zákaznících, kteří k nim hned po otevření zahrádek přišli v touze po dobré gastronomii, pivu nebo i jenom obyčejné kávě. Během víkendu jsme navštívili celkem 4 zahrádky, ale pouze v jedné kavárně se zdálo, že o nás stojí.
Ve zbylých třech jsme totiž měli pocit, že o hosty vůbec zájem nemají. Prim ale drží jedna kavárna s terasou přímo u řeky, kde jsme si chtěli dát snídani*. Zeptali jsme se, zda nám udělají „hemenex“, ale možné to nebylo. Prý pouze míchaná vajíčka. Kolega, který před mnoha lety strávil asi dva roky na brigádě v jedné restauraci, mi pošeptal: „Vsaď se, že to nebude z vajíček.“ A měl pravdu, na stůl jsme dostali jakousi žlutou kaši, která byla podle kolegy vyrobená z tzv. „vaječné melanže“, nikoliv z čerstvých vajec. Je pravda, že z takové hmoty se „hemenex“ skutečně udělat nedá. Na stole nám dále přistál objednaný croissant, který byl ale minimálně dva dny starý, a cappucino, které mělo pěnu, jako kdyby už hodinu stálo na stole.
Za tuhle dobrotu jsme byli poctěni možností zaplatit téměř 500 korun, samozřejmě pouze cash, karty neberou, a vypadalo to, že budeme mít zkažený celý den. Naštěstí nás z bryndy vytáhlo námi testované SUV, které vám již co nevidět představíme v našem testu. Auto to je totiž tak výtečné, že jsme na ne zrovna příjemný začátek dne docela rychle zapomněli. Ale i přes to v nás zůstává docela smutný pocit z toho, jak si někteří restauratéři váží domácích návštěvníků, kteří je budou ještě docela dlouho držet nad vodou. Turisté totiž budou přijíždět jen velmi pomalu a bude ještě hodně dlouho trvat, než v restauracích (nejen v Českém Krumlově) bude čeština slyšet jen velmi zřídka.
Už jste dnes byli v restauraci? Napište nám do diskuze, jak se vám po tak dlouhé době u piva, u kávy nebo třeba na obědě líbilo.
*Jméno kavárny samozřejmě známe, schovanou máme i účtenku