Vyžene válka na Ukrajině ceny benzínu v Česku nad 60 korun?

Foto: Jan Smékal

Ceny paliv u čerpacích stanic stoupají. Podle některých ekonomů se během pár dnů může cena nafty vyšplhat vysoko nad 40 korun. Katastrofické předpovědi potom nevylučují ani ceny přes 50 korun za litr


Podle údajů společnosti CCS stojí nafta v průměru rekordních 37,51 koruny za litr a benzín natural v průměru 38,30. Jenže to jsou průměrné ceny. Na dálničních čerpacích stanicích se už nyní ceny pohybují nad hranicí 40 korun za litr. V Praze jsme dokonce zaznamenali čerpací stanici, která nabízí litr paliva za více než 50 korun. Přitom podle statistik CCS se nad cenu 37 korun vyšplhala nafta jen velmi krátce v roce 2012.

Situaci na trhu pohonných hmot v současné době pochopitelně nejvíce ovlivňuje válka na Ukrajině. Tam stál před započetím ruské invaze litr benzínu nebo nafty přibližně 27 korun, přičemž v těchto dnech jsou PHM na Ukrajině na příděl. Za litr paliva se navíc někde platí až 2 eura. Tamní cenovou politiku pochopitelně z části ovlivňuje i černý trh, nicméně cena paliv roste po celé Evropě. Podle některých předpovědí se tak mohou před letní sezónou ceny paliv v České republice dotknout magické padesátikorunové hranice.

Některé americké banky předpokládají, že cena ropy přesáhne v blízké době hranici 120 dolarů za barel, přičemž aktuální cena je přibližně 98 dolarů (ropa Brent). Takové zvýšení ceny by se pochopitelně do konečných cen pravděpodobně promítlo, nicméně 50 korun za litr benzínu nebo nafty bychom v nejbližší době snad platit neměli. Na druhou stranu – válečnou situaci v Evropě jsme od konce druhé světové války nezažili, snad s výjimkou války v zemích bývalé Jugoslávie, a tak se dá vliv válečného stavu na cenu pohonných hmot u čerpacích stanic predikovat pouze velmi obtížně.

Jisté ale je, že válka na Ukrajině může s cenou pohonných hmot v Česku a v celé Evropě pořádně zamíchat. K problémům by stačilo například i přerušení dodávek ropy z Ruska. Ta k nám totiž přitéká ropovodem Družba, resp. jeho jižní větví, která prochází právě ukrajinským územím. Denně do států EU přitéká tímto ropovodem přibližně 1,5 milionů barelů ruské ropy.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.