CarTrax: Letos bude po zánovních ojetinách extrémní poptávka

Foto: Jan Smékal

Čekací lhůty na nové vozy jsou v některých případech delší než jeden rok. Zákazníci tak čím dál tím častěji vyhledávají programy prodeje zánovních vozů. Podle odborníků bude letos v tomto segmentu výrazný převis poptávky.


Situace na trhu s novými vozidly se opět zhoršuje. Výpadky ve výrobě hlásí nejen domácí automobilka ŠKODA, ale také například továrna Toyoty v Kolíně. Na vině je opět nedostatek čipů, což pravděpodobně zapříčinila covidová epidemie v Číně na konci roku 2022. Nové vozy se tak budou na trh dostávat ještě s větším zpožděním, než se očekávalo a zájemci o nové vozy na to budou reagovat.

„Nemalá část zájemců o nový vůz se přesune do segmentu zánovních ojetin, tedy především ročních vozů“, říká Martin Foltýn z platformy CarTrax, která se specializuje na fyzické kontroly ojetých vozidel.

Jeho slova potvrzuje také například Zdeněk Fořt, ředitel platformy Autosphere, která zprostředkovává zákazníkům především prodej ročních, ojetých a předváděcích vozů z nabídek autorizovaných prodejců značek Peugeot, Opel, Citroën a DS: „Nedostatek nových vozů na trhu se výrazným způsobem projevuje i na trhu ojetých vozů, kdy zejména mladých ojetin do 2 let stáří je kritický nedostatek. Většina operativních leasingů, které jsou hlavním zdrojem mladých ojetin, se prodlužují právě z důvodu opožděné výroby nových vozů. Stejně tak se prodlužují nájezdy služebních vozů či vozů v půjčovnách, kdy také chybí náhrady. V neposlední řadě i uživatelé soukromých vozů váhají s jejich výměnou, neboť opět nabídka nových aut na trhu je momentálně velmi omezená“.   

Výraznou výhodou zánovních vozidel není pouze jejich okamžitá dostupnost, ale také výrazně výhodnější cena. Některé vozy, například z oblíbené kategorie SUV lze pořídit i o více než sto tisíc levněji. Příkladem může být třeba rodinný vůz Peugeot 5008, který ve výbavě GT, s naftovým motorem 1,5 HDI a automatickou převodovkou stojí jako nový od 1.155.000,-Kč. V programu Autosphere se dá takový vůz pořídit i o více než 200 tisíc levněji.

A pak je tady ještě jeden důležitý aspekt. Záruka, že s autem je vše v pořádku. „Prověřený vůz autorizovaným dealerem je pro zákazníka tou nejlepší volbou. Prodejní i servisní historie takového vozu je transparentní a důvěryhodná. Díky plnohodnotné záruce se klient vyvaruje nečekaných servisních výdajů. S takovým vozem si pak může dopřát podobně bezstarostný provoz jako majitel nového vozu“, uzavírá Fořt.

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

www.cartrax.cz

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.